Sértő jelző használatának nincs helye a közbeszédben

Alulírott fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetek, ezúton tiltakozunk Márki-Zay Péter 2022. január 23-án tett, elfogadhatatlan kijelentésével kapcsolatban. Szervezeteink, amelyekben megtalálhatók autisták, mozgáskorlátozottak, siketek, nagyothallók, siketvakok, pszichoszociális értelmi fogyatékossággal élő személyek egyaránt, hosszú ideje küzdenek azért, hogy a közbeszédből végleg eltűnjenek azok a kifejezések, amelyek pejoratív használata sértő mindannyiunk számára.

A “fogyatékos” szó használata olyan szövegkörnyezetbe helyezve, ahol más személy felé – legyen az ép vagy fogyatékossággal élő – negatív jelzésként használja valaki, kifejezetten sértő. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a közszereplők ebben példát mutassanak a társadalom felé és tevékenységük során soha fel se merüljön, hogy bárkit is ilyen jelzővel pejoratív módon illessenek. 

Jelen esetben mindenkitől a zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni. Az ilyen sértő jelző használatának nincs helye a közbeszédben. Felszólítunk minden közszereplőt, politikusokat és véleményformálókat egyaránt, hogy a továbbiakban tartózkodjanak az ilyen kijelentésektől, pártállástól függetlenül.  

A fogyatékossággal élő emberek alulírott szervezetei, felszólítjuk Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa megsértett közösségtől, a fogyatékossággal élő emberektől.

Autisták Országos Szövetsége (AOSZ)

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ)

Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF)

Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ)

Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE)