2017.11.23 15:00

Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára és Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke, közösen tartott délelőtti sajtótájékoztatójukon tettek bejelentést az autista személyeket segítő szervezetek támogatásáról és egy infokommunikáció alapú szoftver- és szolgáltatás-fejlesztésről.
Az eszköz-fejlesztést az Autisták Országos Szövetsége az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Országos Fogyatékosságügyi Tanács tagjai részére kiírt, “A fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása” címmel meghirdetett pályázati felhívására benyújtott pályázata keretében valósítja meg, az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjával közös konzorciumban. Az így létrejövő mobil applikáció és internet alapú szolgáltatás mérföldkő lehet az autista személyek társadalmi felzárkóztatásának tekintetében.
A „DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” címmel induló infokommunikáció alapú szoftver- és szolgáltatás-fejlesztéssel az Autisták Országos Szövetségének célja, hogy a XXI. századi korszerű technológiákat kihasználva támogassa az autista gyermekek és felnőttek önálló életvitelét, társadalmi részvételét. A kifejlesztett mobilalkalmazással, illetve a hozzá tartozó, internet alapú szolgáltatással olyan egységes, de egyéni igényekre szabható támogatáshoz juthatnak az autizmusban érintett személyek és családjaik, mely komoly előrelépést eredményezhet az autista emberek szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésben is.
Az projekt megvalósítása során nagy hangsúlyt fektetnek a pályázók és a fejlesztők az autizmusban érintett személyek, családjaik, számukra szolgáltatást nyújtó szakemberek igényeinek és tapasztalatainak becsatornázására, ezért a jövőben számos rendezvényen, további információkhoz juthatnak az érdeklődők.
Budapest, 2017. 11. 22.

Az Autisták Országos Szövetsége munkájáról bővebben: www.aosz.hu
A DATA projektről:
http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/infokommunikacios-akadalymentesites-fejlesztesere-hirdetnek-palyazatot
http://aosz.hu/mobil-applikacio-fejlesztesre-palyazik-az-aosz/

http://aosz.hu/uj-fejlesztes-indul-az-autista-szemelyek-integraciojanak-digitalis-tamogatasaban/

Sajtókapcsolat: (Hanákné) Szabó Tünde, Mobil: + 36 20 575 1919 Email: komm@esoember.hu