2018.07.30 14:00

Példaértékű együttműködés kezdődött 2018. májusában a Decathlon és az Autisták Országos Szövetsége között, melynek köszönhetően nem csak csendben, hanem autizmusra felkészülten várják majd 2018. októberétől az autista vásárlókat és családjaikat. A hazai áruházlánc nem csak a hang és fényingereket csökkenti áruházaiban, hanem vállalta, hogy az Autisták Országos Szövetségével közösen minden dolgozójával megismerteti az autizmust, az autizmusbarát vásárlás ismérveit.

„A SPORT ÖRÖME ÉS JÓTÉKONY HATÁSA MINDENKI SZÁMÁRA ELÉRHETŐ, azok számára is, akik fizikai, mentális, vagy anyagi nehézségekkel küzdenek. A Decathlon tevékenységének középpontjában a sport áll, ezzel kapcsolatban rendelkezünk szaktudással és ezáltal szeretnénk segíteni.” – olvasható a Decathlon weboldalán. A Decathlon májusban az Autisták Országos Szövetségének együttműködését kérte az autizmusban érintett vásárlók és családjaik akadálymentes bevásárlásának megtervezéséhez.

Szövetségünk áttekintette a külföldi jó gyakorlatokat, elektronikus kérdőív segítségével felmérte az autista vásárlók és családjaik vásárlási szokásait. A több, mint 200 beérkezett válasz segítségével összegyűjtötte és rendszerezte azokat az információkat, melyek alapján megteremhetőek az autizmusbarát vásárlás feltételei.
Az Autisták Országos Szövetsége a 20 fős animátor csapatával az autizmusbarát vásárlás támogatására felkészítő programot dolgozott ki. A nyár folyamán az animátorok és a Decathlon 24 hazai áruházának dolgozói közösen készülnek az októberben induló „csendes nyitvatartás”-ra.

Szövetségünk köszönetét fejezi ki a Decathlon áruház vezetőinek és dolgozóinak azért a példaértékű hozzáállásért, mellyel érdeklődésüket fejezték ki, vállalták a hosszas szakmai felkészülést és példát mutatnak az egyenlő esélyű hozzáférés, az autizmusbarát vásárlás területén!

A Decathlon „csendes nyitvatartás” arca Biró Bernadett Nusó (https://www.decathlon.hu/csendes-nyitvatartas.html) autista úszó. Nusó példája jól bizonyítja, hogy a sport mindenkié, autista társaink is lehetnek sikeres sportolók.

###
Az autizmus spektrum zavarról
Az autizmus olyan fejlődési zavar, amely az egész életívet befolyásolja, minden 68. embert érint. Autista társaink gyakran nem értik jól a másik ember szándékait, közléseit, érzelmeit, ezért a társas együttműködést igénylő helyzetekben megértést, segítséget igényelhetnek. Előfordulhat, hogy saját érzéseiket és vágyaikat, igényeiket nehezen, vagy szokatlanul fejezik ki, ezért nehezen alkalmazkodnak új és váratlan helyzetekhez. Nehézséget okozhat számukra a kommunikáció, ezért a rövid és egyértelmű információk nagy segítséget jelentenek nekik. Amikor autizmus szempontú akadálymentességre törekszünk, akkor mindenki, az autizmus diagnózissal nem rendelkező személyek számára is érthetőbb, élhetőbb környezetet alakítunk ki.
Az Autisták Országos Szövetségéről (www.aosz.hu)
Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt harminc éves működés során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Több, mint 90 tagszervezetet egybetömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik az autizmus társadalommal való megismertetése, az autista személyek és családjaik segítése, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzés, kutatás, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.
Adószám: 19025915-1-41
Facebook oldal: https://www.facebook.com/minden100

 

További információ:
Kővári Edit
Mobil: + 36 20 255 6919
Email: elnok@esoember.hu