2016.04.28 00:00

Alattad van háló? címmel, Siófokon zárult az Autisták Országos Szövetsége két éves, hálózatosodást segítő programja
Egy autista kisfiú magányosan ült a focipálya szélén, miközben társai boldogan fociztak. Ekkor egy felnőtt beszélgetni kezdett vele, és többek között azt is megkérdezte, tudja-e mi a háló és milyen célt szolgál. A fiú meglepő válasszal szolgált: „A háló az, amikor a lukakat összekötik!”
Ez a gondolkodás a tipikusan gondolkodó emberek számára okoz meglepetést, a szokatlan nézőpont az autista emberek sajátossága.
Április 23-án, Siófokon tartották a Norvég Civil Alap támogatásával megvalósult “VIDÉKI TAGSZERVEZETEK ORSZÁGOS HÁLÓZATOSODÁSÁT SEGÍTŐ MODELL ÉRTÉKŰ SZERVEZET- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ PROGRAM AZ AOSZ-NÁL” című pályázat záróakkordját.
A projekt megvalósításával, az AOSZ célja egy összehangolt és az ország területén egységes autizmus-specifikus tevékenység elérése a szolgáltatások és az érdekvédelem területén.
A közeljövőben a tevékenységekbe fokozottabban bevonják a hálózathoz csatlakozó térségi szervezeteket is, így az ország egyes régióiban a helyi sajátosságoknak megfelelő problémákra fókuszálhatnak majd a részvevő civilek, míg az Autisták Országos Szövetsége elsődlegesen az országosan kezelhető problémák megoldását tartja szem előtt.
“Alapvető cél, hogy a fogyatékossággal élőket gondozók ne maradjanak magukra a nehézségeikkel, ezért a kormány minden olyan kezdeményezést támogat, amely segíti az információhoz jutást.” – mondta Szekeres Pál a délutáni szakmai kerekasztal beszélgetésen. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának, fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa reményét fejezte ki, hogy az a munka, amit a civil és a kormányközi oldal folytat a Országos Fogyatékosságügyi Tanácsban, az helyi szinteken is megvalósulhat.
Az egyeztető kerekasztalon, a projekt bemutatását követően szakmai beszélgetésre került sor. Az autista emberek képviseletével kapcsolatos aktuális problémák mellett, az autizmus-kutatás területén elért szakmai fejlődéséről is szó esett. Szeleczki István szervezetfejlesztő moderálásában a beszélgetésen részt vett Szekeres Pál miniszteri biztos, Csepregi András gyógypedagógus, pedagógiai szakpszichológus, Kővári Edit az Autisták Országos Szövetségének elnöke, Brokés Judit, az AutiSpektrum Egyesület vezetője, animátor és mentorszülő, valamint az Autizmus Koordinációs Iroda (AKI) képviseletében dr. Simó Judit és Horvát Kriszta.
Az alkalmat Prekop Csilla, a Vadaskert Gyermek és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia gyógypedagógusának előadása zárta az amerikai TEACCH Központ konferenciájáról, “Életutak a diagnózistól a felnőtt korig Magyarországon és az Egyesült Államokban” címmel.
___________________________________________________________________________
A vidéki hálózatépítési programról: http://aosz.hu/halozatosodas-projekt-a-ncta-tamogatasaval/
A zárórendezvényről: http://aosz.hu/alattad-van-halo/, http://aosz.hu/alattad-van-halo-siofokon-zarult-az-aosz-ket-eves-halozatosodast-segito-programja/
Az esemény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/285564988441276/
Képgaléria: http://aosz.hu/galeria/ncta-projektzaro-rendezveny-siofok-2016-04-23/
Az Autisták Országos Szövetségéről (www.aosz.hu)
Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt több mint húsz éves működés során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Közel 3800 egyéni tagot és közel 90 szervezetet egybetömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik az információs szolgáltatás, szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzés, kutatás, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.
Adószám: 19025915-1-41
Facebook oldal: https://www.facebook.com/minden100
Sajtókapcsolat: Hanákné Szabó Tünde, Mobil: + 36 20 575 1919, Email: komm@esoember.hu