2018.02.01 16:38

Az autista személyek számára akadálymentes életet biztosító applikáció és szolgáltatásfejlesztés a Széchenyi 2020 program keretében, 450,78 millió forint európai uniós támogatás segítségével valósul meg. A projekt 2018. január 1. és 2020. december 31. közötti folyamata során egy olyan egyedülálló, innovatív digitális fejlesztésre kerül sor, mely az autista személyek integrációjában, s életminőségük javításában jelentős szerepet képviselhet a jövőben. A projektet az Autisták Országos Szövetsége az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjával közös konzorciumban valósítja meg.

A „DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” címmel induló fejlesztés célja, hogy mobil applikációval, valamint hozzátartozó internet alapú szolgáltatással segítse az autista gyermekek és felnőttek mindennapi életvitelét. A fejlesztés legnagyobb előnye, hogy egységes rendszerben, de egyéni igényekre szabható támogatás hozható létre, ezáltal az autista személyek, családtagjaik, s az őket segítő szakemberek könnyedén s közösen állíthatják össze a felhasználó számára szükséges segítséget. A mindennapok megkönnyítése mellett a fejlesztés segíti az autista emberek szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférését is, lebontva az őket érintő akadályokat melyekkel számos helyzetben találkoznak életük során. Az Autisták Országos Szövetsége tájékoztató rendezvényeket szervez, melyeken a résztvevők megismerhetik majd a projektet, elmondhatják meglátásaikat, feltehetik kérdéseiket. A budapesti helyszín mellett, az AOSZ Info-Pont irodák további hat helyszínen várják idén tavasszal (márciustól májusig) az érdeklődőket, az alábbi városokban: Nagykanizsán, Székesfehérváron, Veszprémben, Szegeden, Vésztőn és Salgótarjánban. A rendezvényekkel kapcsolatos további információk elérhetők lesznek az Autisták Országos Szövetségének honlapján (www.aosz.hu), valamint a projekt hamarosan induló honlapján (data.aosz.hu). Az alkalmazás fejlesztése során az érintetteknek, családtagjaiknak, segítőiknek lehetőségük lesz tesztelni az applikációt, valamint technikai segítséget, felkészítést is kaphatnak főként az Autisták Országos Szövetségének tagszervezeteiből létrejövő AOSZ Info-Pont irodáknál.

Infokommunikációs akadálymentesítő alkalmazás készül autistáknak – Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár (sajtótájékoztató).