2016.03.30 00:00

„Nők kékben” – különleges életek egy különleges szabadtéri fotókiállításon

Különleges szabadtéri fotókiállítás hívja fel a figyelmet az autista gyermekeket nevelő családok mindennapi élethelyzetére, azon belül is a nőkre az Autizmus Világnapján!

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, az autizmus világnapi rendezvény fővédnöke nyitja meg az Autisták Országos Szövetségének „Nők kékben” szabadtéri fotókiállítását április 2-án, a Madách téren.

Komka Péter, az MTI többszörös különdíjas fotóriporterének lencséjén keresztül elevenedik meg négy autista gyermeket nevelő édesanya és egy fiatal autista lány élete a „Nők kékben” fotókiállításon. A sikeres nők, édesanyák képei és vallomásai leplezetlenül és őszintén beszélnek arról, hogy milyen szerepet tölt be életükben az autizmus.

A szemléletformáló program célja, hogy erősítse az autizmussal érintett, nehezebb körülmények között élő családok, nők helyzetét, elősegítse a társadalmi elfogadottságot és aktív társadalmi szerepvállalást, valamint felhívja a figyelmet mindazokra az értékekre és erősségekre, melyekkel ezek a nők és családok hozzájárulnak az értékteremtéshez és a társadalmi sokszínűséghez.

A kiállítás megnyitójára április 2-án, 14 órakor kerül sor a Madách téren, egy teljes délutánt felölelő családi programként. A rendezvény háziasszonya Verebes Linda színművésznő, fellép a Fourtissimo, és a Marcato ütős együttes. A szabadtéri kiállítás április 22-ig tekinthető meg, ezután országos „turnéra” indul vándorkiállítás formájában.

A „Nők kékben” program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatásával, a Családbarát Ország 2015 program keretében valósul meg.

2007 december 18-án az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a Földön. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék társadalmaikban.

A programról bővebben: http://aosz.hu/nok-kekben-fotokiallitas-a-madach-teren/

A világnapról bővebben: http://aosz.hu/vilagnap2016/

 

Az Autisták Országos Szövetségéről (www.aosz.hu)

Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt több mint húsz éves működés során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Közel 3800 egyéni tagot és közel 90 szervezetet egybetömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik az információs szolgáltatás, szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzés, kutatás, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.

Facebook oldal: https://www.facebook.com/minden100

Sajtókapcsolat:

Hanákné Szabó Tünde Mobil: + 36 20 575 1919 Email: komm@esoember.hu

Budapest, 2016. 03. 30.