2016.03.30 00:00

Minden 100. ember érintett…

2016. április 2., – A világon mindenhol ezen a napon, április 2-án tartják az Autizmus Világnapját, amelyet 2007-ban az ENSZ hivatalosan is világnappá nyilvánított. A világnap célja, hogy ezen a napon a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon, segítve ezzel a megértést, elfogadást. Az Autizmus Világnapján világszerte kék fényben világítják ki az ikonikus épületeket, a londoni Big Bentől a New York-i Empire State Buildingig. Magyarországon a Parlament mellett számos vidéki városban is sor kerül kivilágításra, mert az Autisták Országos Szövetségének kifejezett célja, hogy ne csak a fővárosban, hanem vidéken is kiemelt figyelmet kapjon az autizmus.

Az autizmussal élő személyek magyarországi érdekvédelmi szervezete, az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és tagszervezetei országszerte rendezvényeket tartanak április 2-án, és számos nagyvárosban kék fényben ragyognak ezen az estén a legfontosabb középületek. A Világnap alkalmából, amelynek célja, hogy minél többen halljanak az autizmusról és megismerjék az autizmussal élő családok mindennapjait, az AOSZ összeszedte a közvélekedésben leggyakrabban előforduló tévhiteket:

1) Az autizmus betegség, gyógyítható? Nem! Az autizmus egy fejlődési zavar, amely megmarad az egész életút során, azonban sokféle, tudományosan megalapozott fejlesztési mód létezik, amelyek segítik képességeik kibontakoztatását.

2) Az autisták olyanok, mint Dustin Hoffman az Esőember c. filmben. Nem, az autizmus megjelenési formái széles spektrumban jelentkezhetnek, a sérülés lehet egészen enyhe, de szélsőségesen súlyos is.

3) Az autisták nem boldogok, az autizmussal élő gyermek nevelése pedig súlyos csapás az egész család számára. Nem igaz, keressen fel egy érintett családot és megbizonyosodhat az ellenkezőjéről.

4) Az autisták nem tudnak dolgozni. Nem igaz, az autisták számos munkakört be tudnak tölteni, a szoftvertesztelőtől a mezőgazdasági munkán át a képzőművészetig, számunkra megfelelő támogató környezetben. Magyarországon is vannak adófizető autizmussal élő munkavállalók.

5) Az autizmus kevés embert érint. Nem igaz, mert minden 100 megszületett gyermek közül 1 életét befolyásolja az autizmus. sőt ma már ennél nagyon előfordulási gyakoriság is tapasztalható. Ez Magyarországon is így van.

6) Az autisták egyikével sem lehet barátkozni. Nem igaz, csak ne akard megváltoztatni, és ne magadból indulj ki.

A világnapról és az egyes tagszervezetek eseményeiről itt találhat bővebb információkat: http://aosz.hu/vilagnap2016/

 

Az Autisták Országos Szövetségéről (www.aosz.hu)

Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt több mint húsz éves működés során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Közel 3800 egyéni tagot és közel 90 szervezetet egybetömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik az információs szolgáltatás, szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzés, kutatás, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.

Adószám: 19025915-1-41

Facebook oldal: https://www.facebook.com/minden100

Sajtókapcsolat:

Hanákné Szabó Tünde

Mobil: + 36 20 575 1919

Email: komm@esoember.hu