2018.03.29 18:00

2018. április 2. – az Autizmus Világnapja
2007. december 18-án, az ENSZ 62/139-es határozatában április 2-át jelölte ki az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a Földön. Április 2-án Budapesten 20:00 órától újra a Szabadság-szobor ragyog kéken!

Az autista emberek és családjaik számos akadályba ütköznek a hétköznapokban az alapvető jogaik gyakorlásában, mint pl. az oktatáshoz, kommunikációhoz, munkavállaláshoz, vagy a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáféréshez való jog gyakorlása. Folyamatosan növekszik azon gyermekek és felnőttek száma, akik életét befolyásolja az autizmus. Míg a hatvanas években 2-5 tízezrelékre becsülték az autizmus gyakoriságát, addig a frissebb epidemiológiai vizsgálatok alapján az előfordulási gyakoriság ma már meghaladja az 1 százalékot. Az Autisták Országos Szövetségének célja, hogy ne csak megismerjük és megértsük az autista emberek előtt álló akadályokat, hanem együtt le is döntsük a korlátokat.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és tagszervezetei ennek érdekében idén április hónap folyamán több, mint 50 rendezvénnyel és kommunikációs tevékenységgel segítik elő az autizmus, az autista gyermekek és felnőttek megismerését, melyekről a www.aosz.hu internetes portálon és a https://www.facebook.com/minden100 közösségi oldalon részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők.

Hazai újdonság, hogy az autista gyermekek és felnőttek társadalmi részvételét támogató segítő applikáció fejlesztését kezdte meg idén az Autisták Országos Szövetsége és konzorciumi partnere, az MTA-ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport. Az applikáció a mindennapi életvitel során nyújt segítséget abban, hogy egy-egy tevékenység, vagy folyamat során, illetve azok megtervezésében autista társaink elérhessék a legnagyobb mértékű autonómiájukat. Az applikáció alkalmazása egy lépéssel közelebb viheti a környezetet és autista társainkat a társadalmi részvételen alapuló méltó élet megteremtésében.
http://data.aosz.hu/

 

Magyarországi rendezvények: http://aosz.hu/vilagnap2018/
Autizmus világnap kampánylogó

###

Az Autisták Országos Szövetségéről (www.aosz.hu)
Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt több mint húsz éves működés során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Több, mint 90 tagszervezetet egybetömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik a szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzés, kutatás, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.
Adószám: 19025915-1-41
Facebook oldal: https://www.facebook.com/minden100

Sajtókapcsolat:

Kővári Edit
Mobil: + 36 20 255 6919
Email: elnok@esoember.hu