2016.04.20 00:00

SAJTÓKÖZLEMÉNY

“A háló az, amikor a lukakat összekötik.” – mondta egy autista kisfiú a focipálya szélén, amikor magányát megzavarva beszélgetni kezdtek vele.

„Alattad van háló?” – Siófokon zárul az AOSZ országos lefedettségre törekvő, vidéki hálózatot felépítő programja

Az autista kisfiú magányosan ült a focipálya szélén, miközben társai boldogan fociztak. Egy felnőtt beszélgetni kezdett vele, és többek között azt is megkérdezte, hogy tudja-e mi a háló és milyen célt szolgál. Meglepő válasszal szolgált a fiú: „A háló az, amikor a lukakat összekötik!”

Az ellátórendszer, a társadalom közös felelőssége, hogy összeköti-e az ellátások hézagjait és képez-e védőhálót az autista gyermekek, felnőttek és családjaik számára! Az Autisták Országos Szövetsége közel két éve arra vállalkozott, hogy érdemi lépéseket tesz a háló kiépítése érdekében. A meglévő, ám szolgáltatási, szakmai és földrajzi szempontból egyaránt egyenlőtlen, szigetszerű autizmus-specifikus szolgáltatások összehangolásával hatékony, helyi szinten is segítséget nyújtó hálózatot épített a kiszolgáltatottság, a területi egyenlőtlenség, a kirekesztődés megelőzése érdekében.

2016. április 23-án, Siófokon kerül sor a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósult a “VIDÉKI TAGSZERVEZETEK ORSZÁGOS HÁLÓZATOSODÁSÁT SEGÍTŐ MODELL ÉRTÉKŰ SZERVEZET- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTŐ PROGRAM AZ AOSZ-NÁL” című nyertes pályázat záró-rendezvényére. A záró-rendezvénnyel egy újabb időszak veszi kezdetét, hiszen a projekt eredményeként hálózatba tömörült, motivált helyi szervezetek a jövőben stabil koordinációs szerepet töltenek be az autizmus szempontú ismeretek, az elérhető szolgáltatások, segítségek összehangolásában. Érezhető változás a családok életében azonban akkor történhet, ha a kormányzati, és a különböző területen szolgáltatásokat nyújtó szereplők bizalommal építenek az Autisták Országos Szövetsége és a hálózatot alkotó vidéki szervezetek tudására és koordinációs szerepére.

A záró-rendezvényen kerekasztal beszélgetés keretében hívja közös gondolkodásra az Autisták Országos Szövetsége a szakmai, civil és kormányzati szereplőket. A kerekasztal beszélgetésen részt vesz Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztosa.

A hálózatba tömörült szervezetek célja, hogy egyetlen focipályán ülő autista kisfiú se nőhessen fel biztonságot nyújtó, összefogáson alapuló védőháló nélkül, mert lehetőséget mindenkinek kapnia kell arra, hogy produktív, boldog hasznos tagja lehessen a társadalomnak.

_________________________________________________________________________________

A vidéki hálózatépítési programról bővebben: https://aosz.hu/halozatosodas-projekt-a-ncta-tamogatasaval/

A záró-rendezvényről bővebben: https://aosz.hu/alattad-van-halo/

Az esemény facebook oldala: https://www.facebook.com/events/285564988441276/

 

Az Autisták Országos Szövetségéről (www.aosz.hu)

Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt több mint húsz éves működés során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Közel 3800 egyéni tagot és közel 90 szervezetet egybetömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik az információs szolgáltatás, szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzés, kutatás, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.

Adószám: 19025915-1-41

Facebook oldal: https://www.facebook.com/mindeHYPERLINK “https://www.facebook.com/minden100″nHYPERLINK “https://www.facebook.com/minden100″100

Sajtókapcsolat: Hanákné Szabó Tünde, Mobil: + 36 20 575 1919, Email: komm@esoember.hu