2016.03.30 00:00

Éttermek és vendéglátóhelyek segítik az autista embereket április 1-jén és 2-án

Az Autisták Országos Szövetségének országos szemléletformáló programja az Autizmus Világnapján!

Hazai éttermek bevonásával hívja fel az autizmusra a figyelmet az Autisták Országos Szövetsége április 1- jén és 2-án az Autizmus Világnapja alkalmából!

Az érzékenyítő kampányban Buday Péter chef is részt vesz, aki maga is fontosnak tartja, hogy a szolgáltatók elfogadóak és érzékenyek legyenek fogyatékossággal élő társaik iránt. Gondolkodás nélkül mondott igent a felkérésre, hogy az éttermek körében indított kampány arca legyen.

Az AutSense (autizmus-szenzitív) Éttermek világnapi kampányhoz történő csatlakozással a vendéglátóhelyek vállalták, hogy étlapjukat az Autisták Országos Szövetsége olyan vizuális segítséggel gazdagítsa, amely biztosítja az autista emberek – de ezzel együtt minden vendég – számára az „akadálymentes szolgáltatás” megvalósulását. Így a betérő vendég saját élményén keresztül tapasztalhatja meg autista társaink speciális szükségletét. Az autizmus-specifikusan elkészített étlap mellett, április 1-jén és 2-án a vendégek az asztalokon és pultokon kihelyezett rövid ismertetőben bővebben is olvashatnak az autizmusról. A szóróanyagokból azt is megtudhatják, miért nehéz szituáció egy autista ember számára az éttermi étkezés és hogyan lehet megkönnyíteni számukra az étteremben töltött időt a megérkezéstől a rendelésen át a távozásig.

A programban hagyományos éttermek, önkiszolgáló éttermek és szállodák is részt vesznek, lebonyolításában az Autisták Országos Szövetségének partnere a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége.

Látogasson el egy AutSense étterembe és tudjon meg többet az autizmusról: http://aosz.hu/autsense-ettermek-2016/

 Az Autisták Országos Szövetségének a világnapi programokkal a figyelem felkeltésén túl célja az információ átadása, a segítségnyújtás módjának megismertetése, és a társadalomban általánosan elterjedt tévhitek eloszlatása az autizmussal kapcsolatban, amely Magyarországon minden 100. embert érint.

2007 december 18-án az ENSZ 62/139-es határozata jelölte ki április 2-át az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a Földön. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat kéri a tagállamokat, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék társadalmaikban.

Az Autisták Országos Szövetségéről (www.aosz.hu)

Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt több mint húsz éves működés során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Közel 3800 egyéni tagot és közel 90 szervezetet egybetömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik az információs szolgáltatás, szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzés, kutatás, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.

Adószám: 19025915-1-41

Facebook oldal: https://www.facebook.com/minden100

Sajtókapcsolat:

Hanákné Szabó Tünde

Mobil: + 36 20 575 1919

Email: komm@esoember.hu

Budapest, 2016. 03.30.