Sajtóközlemény: Az AOSZ elnöke Balog Zoltán, az EMMI minisztere intézkedését kérte

AZ AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK ELNÖKE BALOG ZOLTÁN, AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTERE INTÉZKEDÉSÉT KÉRTE

 

Az autista személyek (gyermekek és felnőttek) ellátása országos szinten megoldatlan, miközben az autista személyek egyre növekvő számban jelennek meg az ellátást igénylők között. A fogyatékosság sajátosságai speciális szaktudást igényelnek, ennek hiányában komoly kihívást jelenthet a közösségbe történő beilleszkedésük. A szaktudás ma még igen kis mértékben jelentkezik az ellátórendszerben, ezért autista társaink jelentősen mértékben kiszorulnak az ellátásokból. A civil szervezetek (14) és a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendi Tartomány (1) erre a nehézségre reagálva az elmúlt években 15 városban hozott létre autista otthonokat, melyek egyedülálló, hiánypótló nappali és bentlakásos ellátást nyújtó szociális szolgáltatások autista személyek számára.

Az elmúlt napokban a Boncodföldén működő autista gyermekek és felnőttek számára bentlakásos ellátást nyújtó speciális otthont működtető Autista Sérültekért Zalában Alapítvány a nyilvánosság bevonásával kért segítséget annak érdekében, hogy az otthon további működését biztosítani tudja.

A speciális szolgáltatások működtetése a fokozott ellátási szükségletből adódóan bizonyíthatóan magasabb költséggel jár a szolgáltatásokat fenntartó szervezetek számára.  2012-ben a Kormány elismerte, és azóta minden évben szerepel Magyarország Központi Költségvetésében a többletköltségek finanszírozására biztosított támogatási keretösszeg.  A támogatási összeg alapját képező ellátottak száma már 2012-ről 2013-ra is 40,59 %-al nőtt, ezért a támogatási egységre jutó támogatási összeg 2012-ről 2013-ra 28,63 %-al csökkent. A fokozott ellátási szükséglet ténye változatlanul fennáll, az autizmus diagnózissal élő személyek számának dinamikus növekedése folyamatos, az autista otthonok komoly várólistát regisztrálnak, a működtetési költségek pedig folyamatosan emelkednek. A probléma végleges megoldását a pályázati keretösszeg azonos arányú növekedése, vagy az ellátottak után járó állandó, magasabb összegű normatív finanszírozás jelenthetné. Az Autisták Országos Szövetségének elnöke arra kérte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, hogy tegyen intézkedéseket az autista személyek és a számukra ellátást biztosító autista otthonok biztonságos működtetése érdekében a többlettámogatást nyújtó keretösszeg megemelésével, az egy főre jutó többlettámogatás reálértéken megőrzésével. Az Autisták Országos Szövetsége a Boncodföldén élő autista gyermekek és felnőttek számára speciális ellátást nyújtó intézmény fennmaradása és a hasonló ellátást nyújtó otthonok biztonságos működtetése érdekében sürgeti a mihamarabbi intézkedést.

Kővári Edit

elnök

Autisták Országos Szövetsége