Rólunk szól! Döntsünk együtt a jövőről! – Utolsó állomásához érkezett az AOSZ road showja

Mit adott ez a hétvége a készülő autizmus stratégiához? Nehéz leírni az élményt! Boldog autizmusban érintett felnőttek, szakmaiság, évtizedek óta elkötelezett szakemberek, szülők varázsa volt jellemző a hétvégére.

– A gyermekek fejlődését hosszú éveken át támogató gyógypedagógus örömkönnyei között nézhettük végig az autista felnőttek kiegyensúlyozott tartalmas mindennapjait a Csodabogár nappali intézményében. Példamutató szakmaiságot tapasztalhattunk az épp még csak felépült épületben, mert van szülői elkötelezettség Soltész Veronika vezető személyében, van városi szerepvállalás Libor Zoltán és a Autista Gyermekekért Egyesületnek köszönhetően, és vannak szakmai alapok és szakértő támogatás az Autizmus Centrum elkötelezettségében.

– Átölelt és fogva tartott minket az az elkötelezett szakmai együttműködés, ami a békéscsabai szakemberek körében Csepregi András úttörő munkájának nyomán létrejött. Bár tudjuk, de sokkoló volt az Esély Pedagógiai Központ szakembereinek a szájából hallani a mondatot, hogy “nincs időnk”! De velünk jönnek az úton, mindenben támogatnak! Az Aut-Pont Autista Gyermekekért és Fiatalokért Alapítvány Szántó Tamás előadásának minden egyes diája mindannyiunknak üzent: tanulás, feladat, felelősség, együttműködés, mindenkin múlik!

– Szeretetben, gondoskodásban és elfogadó városban élhetnek a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület gondoskodásában élő autista felnőttek. “Olyanok voltak a lakók szobái, mintha a családjukban jártunk volna!” – hangzott el a mondat. Baloghné Icike szavai ennyi érték láttán is szívbemarkolóan, egyszerűen és alázatossággal üzentek nekünk az igazi értékekről és arról a munkáról, ami sosem ér véget, mert mindig van egy újabb feladat.

– Autizmusban érintett fiatalok vártak minket Harterné Jusztinával együtt Szegeden. Azért jöttek szombaton a munkahelyükre, hogy meséljenek nekünk. Megtapasztalhattuk a lelkesedést, örömet, ahogyan a munkájukról, a munkatársaikkal való együttlétről, az álmaikról meséltek!

Végül összegeztük, hogy mit hallottunk, mit tanultunk tőletek a találkozókon: TISZTELET, ALÁZAT, EGYÜTTMŰKÖDÉS, ÖNZETLENSÉG ÉS SOK EMBER ÉVEKIG TARTÓ ELKÖTELEZETT MUNKÁJA KELL AHHOZ, HOGY BOLDOG GYERMEK ÉS FELNŐTT ÉLETE LEHESSEN A GYERMEKEINKNEK!