Rólunk szól! Döntsünk együtt a jövőnkről! – folytatódik az AOSZ road showja

Megismerni, együtt gondolkodni, együtt tervezni!
Az Autisták Országos Szövetsége és munkatársai az érintetteket képviselő tagszervezetekkel közösen akarnak az új országos autizmus stratégia céljairól gondolkodni. Cél, hogy minél több vélemény és ötlet beépülhessen az új országos autizmus stratégiába.

Az road show első állomásán az AOSZ budapesti és vidéki irodáinak munkatársai, illetve a meghívásunkat elfogadó tagszervezetek képviselői a Janka Tanya, az Autista Sérültekért Zalában Alapítvány, a Boncodfölde, Lásd a világot autista szemmel Egyesület, az Élet-Esély Egyesület és a Pécsi Autizmus Alapítvány munkáját és eredményeit ismerték meg, ezzel előkészítve a a közös munkát. Megismertük a Janka Tanya foglalkoztatási lehetőségeit, a Fészek Lakóotthon és az Autisták Védőotthona létrehozásának és mindennapjainak körülményeit. Jelenlévő tagszervezeteinkkel, akik a helyi családokat és helyi sajátosságokat mélyebben ismerik, együtt körvonalaztuk a legsürgősebb érdekvédelmi feladatokat, a leggyorsabb megoldásokat igénylő teendőket, a közös munka szereplőit. Az Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesület, az Esőemberke Alapítvány Országos Rendőr-főkapitányság veszprémi, és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala és Baranya megyei vezetői és munkatársai is megnézték az autista lakók életét, és részt vettek a stratégiai célokat körvonalazó közös munkában is.

Következő állomásunkon közösségünk újabb értékeit, a gyöngyösi és miskolci autizmus-specifikus ellátásokat tekintettük meg tagszervezeteinkkel és a térségi állami ellátások vezetőivel közösen. Jártunk az Autista Segítő Központban, majd a Szimbiózis Alapítvány és a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonaiban. Minden helyszínen megismertük a létrehozás körülményeit, a mostanáig megtett hosszú utat és a napi működtetés nehézségeit, majd együtt gondolkodtunk a jövőről, az előttünk álló feladatokról!
Miskolc után Ópályiban találkoztunk a Nyírségben élő szülőkkel, az ott dolgozó szakemberekkel. Ebben a régióban egy régi vágyunk teljesült, a kapcsolatépítés volt a fő célunk, hiszen alig ismerjük az itteni családokat, szakmai szolgáltatókat. A térség sajátosságai még inkább igényelték, hogy személyesen látogassunk el és segítsük az ott élő családok önszerveződését, a gyermekeik érdekében történő fejlesztések elindítását, támogatogatását. Az Ópályi Teleházban a  Nyírségben élő családok és szakemberek egy részével, valamint a Mátészalkai Móra Ferenc Általános Iskola vezetőivel és szakembereivel találkozhattunk. Nagyon fontos lépés volt, hogy megismertük egymást és megoszthattuk egymással a terveinket, így azonnal ki is rajzolódtak azok a célok, amelyekért hamarosan közösen is dolgozhatunk!

A fórumsorozathoz minden helyszínen intézménylátogatások kapcsolódnak. A következő alkalommal ezekben az intézményekben találkozunk:

2021. július 29. Kecskemét –  „CSODABOGÁR” Nappali Intézmény

2021. július 30. BékéscsabaAUT-KÖZ-PONT

2021. július 30. Vésztő Csillagház Lakóotthon és Fogyatékosok Nappali Intézménye

2021. július 31. SzegedSzivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület

Az eseményekbe bármelyik helyszínen be lehet kapcsolódni, a részletes program és a regisztráció ITT található.