Rendvédelmi egyeztetést kezdeményeztünk a fogyatékos emberekért

A 2019. július 31-én megjelent “Rabosították az autista fiú édesanyját, mert mozgássérült helyre parkolt” sajtóhír nem az egyetlen, ami egyeztetéseket kíván a fogyatékossággal élő emberekkel és családjaikkal történő intézkedések területén. Az egyre növekvő számú eset miatt levélben kerestük meg a Belügyminisztériumot annak érdekében, hogy a rendőri és más rendvédelmi intézkedések során kellő ismerettel forduljanak az autista, és más fogyatékossággal élő társaink és családjaik felé.

Célunk, hogy az országos ernyőszervezetekkel együtt elérjük, hogy a rendvédelmi dolgozók fogyatékossággal, az ebből fakadó speciális szükségletekkel és élethelyzetekkel kapcsolatos ismeretei bővüljenek, ezáltal a fogyatékos személyek jogai is megfelelően érvényesülhetnek. Fontosnak tartjuk, hogy közösen tekintsük át a rendőri intézkedéshez kapcsolódó protokollokat annak érdekében, hogy a fogyatékosságban érintett személyek speciális élethelyzetei miatt a valós igények, valamint a szabályok szándékos be nem tartásából fakadó cselekményekre adott válasz élesen elválhasson egymástól.

Fontosnak tartjuk emellett, hogy a rendvédelmi dolgozók fogyatékossággal kapcsolatos ismeretei bővüljenek.

Kontrát Károlynak, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának írt levelünk ide kattintva érhető el.

Kezdeményezésünket támogatja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, Siketvakok Országos Egyesülete, Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége is.