Pályaorientációs játék tanulásban akadályozott és hátrányos helyzetű fiataloknak

A Szimbiózis Alapítvány egy új, pályaorientációs játékot fejlesztett ki, elsősorban a tanulásban akadályozott, illetve hátrányos helyzetű fiatalok részére.

A „Munkára fel!” elnevezésű társasjáték elsősorban a 16-24 éves, pályaválasztás előtt álló speciális szükségletű diákok munkára való felkészítését, illetve sikeres munkavállalását segíti. A fejlesztés egy konzorciumi partnerségben végzett szakmai műhelymunka eredménye, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumának és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.-nek a támogatásával valósult meg. A Foglalkoztatás 2018/A/3 azonosítószámú projekt szakértői között köszönthették a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának, a Miskolci Egyetemnek, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzatnak és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamarának munkatársait.

A 6 modult és 24 témát felölelő pályaorientációs játék segítségével a fiatalok reális énképet kapnak meglévő képességeikről és készségeikről, illetve a játék útmutatást ad azokról a fejlesztendő területekről, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a sikeres munkavállaláshoz.

Ebben a játékban mindenki önmagával van versenyben, a cél egy egyéni karrierterv realizálódása, melynek lépéseit mindenki a saját ritmusában teljesítheti. A feladatkerék 6 nagy témát, azon belül 24 önálló egységet, altémát tartalmaz. Az első 20 rész a munka iránti elköteleződéstől, azaz motivációtól a sikeres elhelyezkedésig tart, az utolsó rész a munkahely megtartásáról, illetve szükség esetén a munkahelyváltásra való felkészülésről szól. A játékmesteri kézikönyvben az egyes témákra való felkészüléshez adunk útmutatásokat, a bevont játékosok számára (sokszorosítható) egyéni játékpályák, azaz az egyes feladatok teljesítését rögzítő karrierútvonal állnak rendelkezésre. A feladatkerék témáihoz önellenőrző kérdéssorokat is készültek, így az akár több hónapig tartó (pl. féléves osztályfőnöki, vagy pályaorientációs órák) játékos felkészülés során a kereket megforgatva a jelölő által mutató témához kapcsolódó kérdésekre kell, hogy válaszoljanak a résztvevők. Ez segíti az addig elsajátítottak interiorizálódását, szükség esetén korrekcióját.

Az eszközt elsősorban a fogyatékossággal élő és hátrányos helyzetű diákokat oktató iskoláknak, segítő szakembereknek, munkaerő-piaci szolgáltatóknak és minden olyan szakembernek ajánlják, akik pályaválasztási tanácsadást és foglalkozási rehabilitációs szolgáltatást nyújtanak a célcsoportnak.

A játék továbbfejlesztéséhez, a társasjáték céljaként megfogalmazott munkavállalásra való felkészítés hatékonyságának és eredményességének növeléséhez, feltétlenül számítanak a játékot kipróbálók tapasztalatainak megosztására.

A “Munkára fel! munka-orientációs társasjátékkal” kapcsolatban bővebb tájékoztatás kérhető a következő elérhetőségeken:
szimbiozis@szimbiozis.net
06-30/681-44-82