Összefoglaló a 2023. évi Autizmus Világnapjáról

Autizmus Világnap 2023

Fotó: UNICEF Magyarország

Idén is nagy sikerrel zajlottak a világnapi programok országszerte. Az autizmusban érintett szervezetek mellett az állami intézmények és a szolgáltatók is szerveztek világnapi programokat. Ezen a napon az a  társadalom egyre szélesebb rétegének a figyelmét szerettük volna az autizmus felé irányítani, elérni, hogy környezetük jobban megismerje az  autizmusban érintett családokat.

A teljesség igénye nélkül szemezgettünk a különleges és a hagyományos programok közül.

Az AOSZ kezdeményezésére világnapi üzenettel hívták fel a figyelmet autista társainkra a BKV járatain ezen a napon. Elindítottuk az AOSZ InfoBázis weboldalt, ahol mindenki hiteles és folyamatosan frissülő információkat találhat az autizmusról. Az AOSZ és a Miniszterelnökség együttműködésének köszönhetően az ország minden kormányablakában és okmányirodájában kihelyeztek autista ügyfeleket segítő vizuális folyamatleírás táblákat, melyeken lépésről-lépésre  látható az ügyintézés menete. Közlekedési kvízzel készültünk a gyerekeknek, amelynek nyereménye remízlátogatás volt.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője nyitotta meg az Aura Egyesület ASD FOCUS Fotóklub csoportjának alkotói kiállítását, ami 2023. április 20-ig megtekinthető a Budapesti Művelődési Központban (1119 Budapest, Etele út 55).

Hatalmas sikere volt a  Budapesti Rendőr-Főkapitányság március 31-i rendezvényének is.  A Rendőrségi Igazgatási Központban látták vendégül az autizmussal élő gyerekeket és szüleiket  a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány szakmai támogatása mellett. 

A Semmelweis Egyetem Bókay Gyermekklinika Gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályának Autizmus Munkacsoportja az Autizmus Világnapja alkalmából feldíszítette a klinika belső tereit lufikkal és kéken világító fényfüzérekkel.

A Budapesti Fesztiválzenekar is megemlékezett az Autizmus Világnapjáról.

Kékbe öltözött plüssmacik foglalták el a szolnoki padokat, hasukra egy-egy olyan üzenet került, ami segít megérteni és elfogadni a társadalom számára az autista embereket, és a rossz idő sem szegte kedvét a ceglédi séta résztvevőinek.

Az Autifi kétalkalmas, online kerekasztal beszélgetésre és élőkönyvtárra hívta az érdeklődőket. A második alkalomra április 6. 18:00-20:00-ig kerül sor Random rákattanások és örökzöld vesszőparipák – avagy mihez is kezdjünk a speciális érdeklődési területekkel? címmel.

Április 2-án este pedig kéken ragyogott az ország. Az AOSZ Budapesten a Szabadság-szobrot világította ki,  de Egerben Dobó István szobra, a Salgótarján felirat Salgótarján főterén, Komáromban a Szlovákiát Magyarországgal összekötő Monostori híd kapott kék megvilágítást. Sok más épület mellett Szombathelyen, Érden, Hatvanban, Kecskeméten, Szolnokon a városházát világították ki a helyi szervezetek.