Online keresőfelületek az autizmussal élők és családjaik szolgálatában

A közelmúltban több weboldalon hoztak létre különböző keresőfelületeket, ami segíti az autizmussal élők és családjaik életét.

AOSZ – Intézménykereső és Online Jogi Iránytű

Az AOSZ weboldalán Intézménykereső és Online Jogi Iránytű néven lehet megtalálni az autizmussal élő személyek és családjaik intézményekhez, szolgáltatásokhoz, információhoz való minél gyorsabb hozzájutását segítő speciális keresőket.

Az Intézménykereső az AOSZ és a hálózatba szerveződő vidéki tagszervezetek felületein érhető el. A vidéki tagszervezetek a helyi információkhoz való hozzájutást segítik a felhasználók számára.  Elérhető: https://aosz.hu/intezmenykereso/

Az Online Jogi Iránytű szintén elérhető az AOSZ és a hálózatba szerveződő vidéki tagszervezetek felületein is. Az autizmusban érintett érdeklődők naprakész jogi segítséget kaphatnak az ellátórendszerekben való tájékozódáshoz, az ügyintézéshez, a jogi szempontú ügyek áttekintéséhez a teljes élethosszt illetően. A táblázatban összehasonlíthatóak az adott életkorban elérhető ellátások, juttatások, így együtt látszik minden rendelkezésre álló lehetőség az optimális megoldás kiválasztásához. A kiválasztott fül rákattintásával lenyíló oldal tartalmazza a vonatkozó jogszabályi részt, az ügyintézéshez szükséges dokumentumokat, az ügyintéző szerv linkjét, valamint innen elérhető a hatályos jogszabály is. Ezzel a felülettel szeretnénk segíteni az önálló ügyintézést. Elérhető:  https://aosz.hu/jogi-iranytu/ 

A felületek feltöltés és tesztelés alatt állnak, ezért kérjük, hogy észrevételeit, javaslatait küldje meg a komm@esoember.hu címre annak érdekében, hogy a felület felhasználóbarát legyen minden felhasználó számára.

 

KézenFogva Alapítvány – Infóbázis

A KézenFogva Alapítvány 2014 novemberében egy új, innovatív programot indított Információs Pontok Hálózata néven, melyet a Norvég Civil Támogatási Alap finanszíroz. A programban 10 partnerszervezet – Budapesten és vidéken egyaránt – a kapcsolati hálójuk felhasználásával azért dolgozik, hogy a térségükben élő fogyatékos gyermekeket nevelő családokat és a helyi szervezeteket illetve az alapszolgáltatást nyújtó intézményeket összekapcsolja.  
Ennek eredményeképpen jött létre weboldalukon az Infóbázis nevű kereső.  A benne található információk köre kiterjed a fogyatékos embereket elérő szociális, gyermekvédelmi, közoktatási intézmények, szolgáltatások elérhetőségére és profilját tartalmazó adatokra, valamint a fogyatékos emberek által igénybe vehető pénzbeni ellátásokra, mely három nagy adatforrásból épül fel:

 • A KézenFogva Alapítvány 1995 óta épülő több mint 800 intézményt tartalmazó adatbázisából, mely a hálózati tagok helyi, regionális kapcsolati bázisából adódik össze,
 • a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) összes szociális, magyarországi intézményét tartalmazó nyilvános és hiteles adataiból
 • az Oktatási Hivatal (OH) az összes magyarországi köznevelési intézmény nyilvános és hiteles adataiból.

A regisztrált felhasználók is küldhetnek be adatokat a környezetünkben lévő intézményekről, melyeknek valódiságát minden alkalommal ellenőrzi a központi szervezet. Az adatok évente kétszer frissülnek, így mindig naprakész információkkal tud szolgálni a weblapot kereső személyeknek.

Az Infóbázisról szóló kisfilmek megnézhetők a youtube csatornán:
https://youtu.be/p5niF_OcQjk       

https://youtu.be/xSZ3FUhqM9k

Elérhető: http://info.kezenfogva.hu/

 

EMMI – Egységes Fogyatékosságügyi Információs Portál (röviden: efiportál)  

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából készülő tájékoztató felület tesztverziója is elindult, melynek neve: Egységes Fogyatékosságügyi Információs Portál (röviden: efiportál)  
Az efiportál célja, hogy gyakorlati információkat nyújtson szülőknek, érintetteknek és szakembereknek egyaránt a fogyatékosságügy területén. A létrehozás során fontos szempont volt egy teljes körűen akadálymentes honlap létrehozása.

A keresőfelületen az alábbi témakörökben találhatók információk:

 • Nevelés-oktatás
 • Egészségügy
 • Munka világa
 • Szociális szolgáltatások
 • Pénzbeli és természetbeni ellátások
 • Közösségi élet
 • Jogok
 • Egyenlő esélyű hozzáférhetőség

A fogyatékos személyek érdekvédelmi és szakmai szervezeteinél az AOSZ is megtalálható: http://www.efiportal.hu/jogok/erdekvedelem/

A portál elérhetősége: http://www.efiportal.hu/

 

Autizmus Koordinációs Iroda (AKI) – Intézmény kereső

Az Autizmus Koordinációs Iroda (AKI) fő feladata az FSZK „Nyolc Pont projekt” eredményeinek fenntartása, az elektronikus információs rendszer működtetése és tartalmának karbantartása, az akkreditált képzések szakterületi igényeknek és finanszírozási lehetőségeknek megfelelő indítása és a kialakult szakmai hálózat fenntartása, működtetése. Az AKI weboldalán is megtalálható egy intézménykereső felület az Intézmények menüpont alatt. 
Az Intézmény kereső segítségével intézmény típus, település vagy régió alapján kereshet olyan intézményeket, amelyek vállalják autizmussal élő gyermekek és felnőttek ellátását. Az itt található adatbázisban az intézmények rövid bemutatkozását és elérhetőségét találja meg, az intézmények tapasztalatairól és felkészültségéről a megadott elérhetőségen tájékozódhat.

Elérhető: http://autizmusiroda.hu/intezmenyek/