Online kérdőíves felmérés az Ukrajnában zajló háború elől menekülő emberek körében

Az ukrajnai háború miatt emberek milliói kényszerültek arra, hogy a szomszédos uniós tagállamokban keressenek menedéket maguknak és szeretteiknek. 

Hogyan bántak velük? Min kell változtatni? Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) az emberi jogokkal kapcsolatos szakértelem uniós központjaként keres választ ezekre a kérdésekre. Az ügynökség a megállapítások alapján fog ajánlásokat tenni az érintett kormányoknak és az Európai Bizottságnak is.

A kutatás az Európa Unió nyolc országában, köztük Magyarországon zajlik. 

Az FRA együttműködésre kért fel bennünket, hogy ezt a felmérést tegyük közzé online platformjainkon, amely kérésnek mi természetesen eleget teszünk.

Amennyiben van a környezetetekben Ukrajnából menekült személy vagy család, kérjünk, osszátok meg velük ezt a lehetőséget. 

A kérdőív kitöltése online történik, és a válaszadó preferenciájától függően ukrán, orosz vagy angol nyelven. A kérdőív kitöltése kb. 20-25 percet vesz igénybe. A kérdések az Ukrajnából érkezett, akár átutazó, akár ukrán-magyar kettős állampolgárságú személyek magyarországi tapasztalatairól, többek között a befogadási feltételekhez való hozzáférésükről kérdeznek. A kérdőív augusztus közepétől vagy végétől szeptember végéig (5 hétig) lesz elérhető.

Kérdőívek elérhetőek:

UKRÁN nyelven, OROSZ nyelven és ANGOL nyelven