Népszámlálás 2022 – Váljunk láthatóvá!

Október 1. és november 28. között népszámlálás lesz Magyarországon. A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, élet- és lakáskörülményeiről. Az eredmények számos területen hasznosulnak.

Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke a kérdőív kitöltésére bíztat benneteket: „Az autizmusban érintett hazai lakosság számára a jólétet és biztonságot jelentő szolgáltatások köre akkor bővülhet, ha láthatóvá válik számosságában is a magyar állampolgárok autizmusban való érintettsége, ha feltárjuk a mindennapi nehézségeinket. Az idei népszámlálás lehetőséget biztosít arra, hogy láthatóvá váljunk, hogy változtatni tudjunk a jövőnkön.”

Fontos, hogy a fogyatékossággal élő emberek, így az autista személyek is feleljenek az őket érintő kérdésekre, ugyanis életkörülményeikről nem állnak rendelkezésre részletes információk, márpedig ezek kiemelt szerepet játszanak az autizmusban érintett családok helyzetének javításában, az esélyegyenlőségük biztosítását célzó programok megvalósításában.

Mindemellett a válaszok nélkülözhetetlenek a fogyatékos embereket támogató civil szervezeteknek, az AOSZ munkájához is nagy segítséget nyújtanak.

A Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási projektvezetője, Kovács Marcell is kiemelte a fogyatékos emberek számára akadálymentes elektronikus kérdőív egészségi állapotra vonatkozó kérdéseire adott válaszok fontosságát.

Magyarországon a 2022-es lesz az első teljesen elektronikus népszámlálás. Minden háztartásban ki kell tölteni egy lakáskérdőívet és annyi személyi kérdőívet, ahányan ott laknak.

A válaszokat egy postai levélben kapott kód segítségével az erre a célra létrehozott internetes felületen adhatjuk meg október 1. és 16. között. Aki nem tud élni ezzel a lehetőséggel, azokat számlálóbiztosok keresik fel október 17. és november 20. között, és tableten rögzítik a kapott adatokat. November 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek ennek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg.

A népszámlálásról ITT tájékozódhattok.