Mit tehet a szülő, ha gyermeke betöltötte a 16. évet? – Szülőtalálkozó Győrben

Győrben, Hegedűs Johanna érintett szülő kezdeményezésére tartanak szülőtalálkozót a helyi, 16. életévüket betöltött autista fiatal felnőttek helyzetével kapcsolatban.

A szülők kezdeményezése annak apropóján jött létre, hogy a Győrben és környékén több fiatalkorú, vagy felnőtt korú autista gyermeket nevelő szülőnek kellett szembesülnie az iskolarendszerből kikerülő gyermekük ellátásával kapcsolatos problémákkal.

Győrben egyébként a gyermekkorú érintettek számára két helyen működik autizmus specifikus ellátás intézményi keretek között, egyrészt a Bárczi Gusztáv Gyógypedagói Intézmény és Gyermekotthonban, valamint a Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben. Az intézményekből kikerülve azonban, a fiatalkorú autista felnőttek csak igen kis hányadának marad ellátás nappali intézményi keretek között, az önkormányzati fenntartású  Győri Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonában, valamint a Győri Máltai Csoport – Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményében és még kisebb arányban tudnak a munkaerőpiacon elhelyezkedni.

A szülőcsoport Kővári Editet, az AOSZ elnökét kérte fel arra, hogy részvételével és érdekvédelemmel kapcsolatos tapasztalataival, javaslataival segítse a találkozót és a beszélgetést. Az Autisták Országos Szövetségének támogatásával kezdetét veheti az önkormányzattal kapcsolatos egyeztetés a probléma orvoslására, emellett a szülők tervezik az AOSZ felnőtt Fogódzó Képzésének helyben történő megszervezését is.

A szülőtalálkozón, mely január 27-én 14.00 órakor kerül megrendezésre a Radó Tibor Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben, a részt vesznek az ellátást végző, érintett  intézmények vezetői is.