„Min szeretnél változtatni?” Te is részt vehetsz a Cambridge-i Egyetem kutatásában

A Cambridge-i Egyetem Autizmus Kutató Központja az AIMS-2-TRIALS részeként kérdőíves felmérést készít az autizmusban érintett családok és szakemberek tapasztalataiból. A kérdőív célja, hogy ezek a gondolatok eljussanak az Európai Unió döntéshozóihoz, változást generáljanak az EU szociálpolitikájában.

A “10 pont a változásért” felmérés kitöltését az alábbi személyektől várják:

  • 16 éves vagy annál idősebb autista emberek, akik EU-országban élnek
  • Azoknak az EU-országokban élő autista személyeknek a hozzátartozói, gondozói, akik maguk nem tudják kitölteni a felmérést
  • Szakemberek, akik az autizmus területén dolgoznak és EU-országban élnek

Szeretnénk, ha a magyarországi autizmusban érintett családok és szakemberek hangja is megszólalna, ezért kérjük,  hogy minél többen töltsétek ki a kérdőívet. 

Elérés:

Közvetlen link a kérdőívhez: https://cambridge.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_0fxjRS7DTBpUIo5

 A kérdőív anonim, angol nyelvű, de a kérdéseket magyarul is meg lehet válaszolni. A böngészők beállíthatók magyar nyelvű fordításra, így a weboldal magyarul fog megjelenni (pl. a Crome-ban jobb klikk, és ki lehet választani a “Fordítás magyar nyelvre” menüpontot).

Kérdés esetén angolul a következő címre lehet írni: autismpolicyresearch@medschl.cam.ac.uk.

Köszönjük a kitöltést és a megosztásokat !

Az AIMS-2_TRIALS kutatási program

Az AIMS-2-TRIALS az Autism Innovative Medicine Studies-2-Trials rövidítése. A program 2018 júniusában kezdődött és 2023 májusáig tartott. A kutatás során azt  vizsgálták, hogyan alakul ki az autizmus a születéstől a felnőttkorig, és hogyan változik ez a különböző emberekben. Olyan biológiai markereket kerestek, amelyek jelzik, hogy egy személynek vannak-e, vagy alakulhatnak ki bizonyos tulajdonságai.

 Ezenkívül olyan gyógyszereket is teszteltek, amelyek segítenek a szociális nehézségekben, az ismétlődő viselkedésekben és az érzékszervi feldolgozásban. A gyógyszerfejlesztés felgyorsítása érdekében hálózatot építettek ki Európa-szerte és azon túl is. Az AIMS-2-TRIALS Európát az autizmuskutatás élvonalába szeretné helyezni.

Az AIMS-2-TRIALS programban olyan kutatásokat végeztek, amelyek összhangban állnak az autizmus közösség prioritásaival, szakmai álláspontjával. A kutatásról részletesen ITT lehet olvasni.