A bejelentés fontos! – Mellékhatás-bejelentésre ösztönző kampányt tart Európa

22 résztvevő tagállam között Magyarország is vállalta, hogy a brit gyógyszerhatóság által készített animációk segítségével felhívja a figyelmet a mellékhatás-bejelentések fontosságára.

Magyarország a jelentések számát tekintve a statisztikai sorban az utolsók között van évi átlag 1500 beérkező jelentéssel. A cél, hogy elérjük ennek a számnak a dupláját, ami nem lehetetlen vállalkozás, hiszen a hasonló lélekszámú Csehország már elérte ezt a számot.

A mellékhatás-bejelentés az elsődleges eszköze annak, hogy a gyógyszerhatóság információt szerezzen egy gyógyszer lehetséges kockázatairól, és szükség esetén olyan kockázatcsökkentő intézkedést hozzon, melynek segítségével fenntartható a gyógyszer használatának biztonságossága, illetve az, hogy a kezelésben részesülő betegek számára a kezelésből származó előnyök folyamatosan meghaladják annak lehetséges kockázatait.

A gyógyszerhasználat biztonságossága annál jobban garantálható, minél több információval rendelkeznek a gyártók a gyógyszerekkel kapcsolatban, ezért fontos, hogy minél több bejelentést kapjanak. A bejelentések segítenek az új mellékhatások felismerésében is.

A gyógyszerek alkalmazásával összefüggésbe hozható mellékhatás gyanúját az OGYÉI-nak online is be lehet jelenteni EZEN az elérhetőségen.

A kampány közösségi oldala.

stat_register-php