Megkezdte munkáját az Autizmus Munkacsoport

Hosszas és több szinten történő egyeztetés eredményeként, az autista tanulók iskolai problémáinak kezelésére alakult meg az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság által életre hívott, úgynevezett Autizmus Munkacsoport.

2016. szeptember 26-án Kővári Edit, az AOSZ elnöke valamint Őszi Tamásné, az Autizmus Alapítvány Általános Iskola vezetője és az ELTE BGGYK oktatója, személyes egyeztetésen vettek részt Dr. Palkovics László államtitkár és Sípos Imre helyettes államtitkár részvételével egy speciális autizmus-specifikus kerettanterv megalkotása érdekében. A szeptemberi, közel két órás egyeztetés eredményeként, október 21-én kezdte meg munkáját az EMMI által összehívott, az autizmus szempontú szakmai szervezetekből, valamint a kormányzat oktatáspolitikájáért felelős döntéshozóiból álló Autizmus Munkacsoport.

Az autista tanulók sajátos problémáinak és a rendszer hiányosságainak átfogó megismerését követően, a munkacsoport tagjai Palkovics László államtitkár vezetésével és támogatásával határozták meg a beavatkozási lehetőségeket és azokat a területeket, amelyeket a munkacsoport tagjainak aktív részvételével konkrét lépések követnek a jövőben.

A rendszerszintű változásokhoz időre van szükség, reményteli fejlemény azonban az, hogy a kormányzati szereplők és az autizmus területén kompetens szakmai szervezetek bevonásával, komplex áttekintéssel olyan közös munka kezdődik el, mely lépésről-lépésre átfogó változást hozhat az autista tanulók helyzetében.

Az októberi egyeztetésen a kerettantervre, az ellátórendszer sajátosságaira és az autizmus-specifikus eszközök minimális eszközigényeire is kitértek.