Megjelent az új egészségügyi szakmai irányelv az autizmusról

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyi szakmai irányelve az autizmusról/autizmus spektrum zavarokról

Egészségügyi Közlöny, az Emberi Erőforrások Minisztériumának hivatalos lapja

Budapest, 2020. július 16., LXX. ÉVFOLYAM 12. szám

Ez a dokumentum összefoglalja mindazt az elmúlt évtizedek során az autizmussal kapcsolatban világviszonylatban felhalmozott tudást – elméleti és gyakorlati, klinikai kutatási eredményeket, jó gyakorlatokat, ajánlásokat – melynek érvényességét nemzetközi szakmai konszenzus támasztja alá. Az evidencia alapú összefoglalót az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Szakmai Kollégiumának felkérése alapján szakértőkből álló team készítette, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma adja ki hivatalosan.

Az irányelv részletesen kitér a diagnosztika és az ellátás, beavatkozás, terápia és életvezetés komplex kérdéseire egészségügyi, oktatási, szociális szempontból egyaránt. Az irányelv nélkülözhetetlen segítséget jelent a szakembereknek, szülőknek, döntéshozóknak, érdekvédőknek a megfelelő döntések meghozatalában mind az egyes személyek, mind az autizmussal élő közösség vonatkozásában. Az irányelv támpontot ad az autizmussal kapcsolatos, esetenként kifejezetten káros tévhitek felismeréséhez és eloszlatásához is.

Az Autisták Országos Szövetsége szorgalmazta a hatályos autizmus szakmai irányelv fejlesztését, megújítását, hogy ennek köszönhetően az autista gyermekek és felnőttek ellátása szakszerűbb, a szolgáltatások elérése biztonságosabb legyen. Köszönjük a fejlesztőcsoport tagjainak munkáját és a véleményező tagozatok konstruktív együttműködését!

Az irányelv hivatalos elektronikus változata meg fog jelenni az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Szakmai Kollégiumának honlapján, de jelenleg innen tölthető le:

http://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/3171/fajlok/2020_EuK_12_szam_EMMI_iranyelv_3.pdf