Még közelebb a családokhoz! – Hamarosan új vidéki AOSZ Info-Pont irodák nyílnak

Újabb 4 vidéki városban nyílik AOSZ Info-Pont iroda, a már meglévő 10 helyszín mellett. A felhívásra 6 tagszervezet nyújtotta be jelentkezését. A jelentkezés értékelésében részt vettek a már működő hálózat tagjai. A személyes ismerkedést és a leendő helyszínek megtekintését követően 4 jelentkezőt választott ki az AOSZ elnöksége.    

• Lásd a világot autista szemmel Egyesület – Pécs    

• Szimbiózis Alapítvány – Miskolc    

• Esőmanók Egyesület – Szekszárd    

• ARON Egyesület – Siófok


Az Autisták Országos Szövetségének célja, hogy az AOSZ Info-Pont irodák feladata a családoknak közvetlenül nyújtott személyes segítség, a családok támogatásában kulcsszerepet betöltő segítő szolgáltatások körének bővítése és kiterjesztése, a jó gyakorlatok átadása, a területi egyenlőtlenségek ellensúlyozása, a helyi igények, szükségletek feltárása, valamint az egységes és széleskörű érdekvédelmi tevékenység megvalósításában való szerepvállalás. Érdekvédelmi feladataik mellett a legmodernebb digitális eszközökkel és a DATA rendszer használatának elsajátításában segítik az autista személyeket és segítőiket.


Bemutatjuk új AOSZ Info-Pont irodáinkat és munkatársainkat:

Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány – Miskolc


A Szimbiózis Alapítvány különböző szolgáltatásokkal jelenleg is ellát autista személyeket. Nappali intézményeik és bentlakásos otthonaik mellett a támogató szolgálat által működtetett speciális iskolabusz program, az otthonsegítő “Fecskeszolgálat”, – mint speciális bébiszitter program – és az autizmus specifikus nyári táborok kapcsán jelenleg is nagyon sok autizmusban érintett társunkkal és családjaikkal találkoznak. Napi szinten számos megkeresés érkezik hozzájuk autista személyeket nevelő családoktól, minden korosztályt és az autizmus teljes spektrumát érintve. Az AOSZ- Info Pont Iroda szervesen kiegészíti meglévő szolgáltatási struktúrájukat, és egy stabil információs, érdekérvényesítő és szakmai tanácsadói irodaként segíti a jövőben a térségben élő autista személyek életminőségének javulását. 

Oroszné Ardai Csilla

A miskolci AOSZ Info-Pont iroda munkatársa, Oroszné Ardai Csilla közel 2,5 éve dolgozik egy olyan alapítványnál, ahol a sérült, megváltozott munkaképességű emberek életét segítik több módon, széles eszköztárral.  Csilla így foglalta össze az új feladattal kapcsolatos motivációit: “Megszerettem ezt a munkát, a közösséget, az utóbbi időben szívesen vállalok önálló feladatköröket is, amiben bizonyíthatom, kamatoztathatom képességeimet. Jómagam is megváltozott munkaképességű vagyok, ezért úgy gondolom kellő empátiával tudok hasonló sorsú, vagy sérült, fogyatékossággal élő embertársaim felé fordulni, segítséget nyújtani nekik.” 

A miskolci AOSZ Info-Pont iroda címe:
3527 Miskolc, Augusztus 20. út 4.
miskolc@aoszinfopont.hu

A miskolci AOSZ Info-Pont iroda telefonszáma:
06 30  345 6886

Lásd a világot autista szemmel Egyesület – Pécs

Az egyesület az autizmusban érintett családok komplex támogatásával és segítésével foglalkozik régiós szinten, Baranya-megyében. A személyre szabott autista specifikus fejlesztések, a szülők és testvérek segítése és a szemléletformálás, közösségi programok mellett úgy érzik, hogy más tagszervezetekkel való közös munka, együtt gondolkodás az, amely fontos ahhoz, hogy a jövőben az autizmus területén további lehetőségeket biztosíthassanak a családoknak. Úgy gondolják, hogy az AOSZ munkája elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy ezek a támogatások létrejöhessenek, szervezetük pedig az AOSZ által képviselt szemléletet is magáénak érzi. Csodás feladatnak látják azt, hogy egy hálózat részeként, régiós szinten érdekképviseleti munkát láthatnak el, és olyan nélkülözhetetlen fejlesztések eredményeinek fenntartásában, mint a DATA rendszer elterjedése, együtt dolgozhatnak. Bíznak abban, hogy AOSZ-Info-Pont irodaként, az eddigi szolgáltatásaik mellett, további segítséget nyújthatnak a Baranya-megyei családoknak.

Kádárné Szántó Nikolett

A pécsi AOSZ Info-pont iroda munkatársa, Kádárné Szántó Nikolett érintett Édesanyaként és a Lásd a világot autista szemmel Egyesület vezetőjeként küldetésének tekinti, hogy az autizmus ellátásért és az érintett családokért mindent megtegyen. Nikolett így beszélt az előtte álló feladatről: “Gyermekünk diagnózisa óta, elhivatottan és szenvedéllyel állok az autizmus ügye mellett. Hiszek a közös munkában és abban, hogy ha küzdünk és nem adjuk fel, akkor elérhetjük céljainkat, így nem volt kérdés számomra, hogy megpályázzam a lehetőséget, hogy az AOSZ munkatársa lehessek. Bízok benne, hogy tudásommal, tapasztalatommal és kitartásommal hatékony tagja lehetek a csapatnak.

A pécsi AOSZ Info-Pont iroda címe:
7631 Pécs, Mátyás Flórián tér 2. 3/10
pecs@aoszinfopont.hu

A pécsi AOSZ Info-Pont iroda telefonszáma:
06 20 773 523

ARON Egyesület – Siófok

Az ARON Egyesület elképzelhetetlennek tartja a dél-balatoni nyüzsgő életet AOSZ Info-Pont nélkül. Mivel Siófok „a Balaton fővárosa”, kiemelten fontos, hogy az autista személyeknek legyen hova fordulniuk, ha információra, segítségre van szükségük, különösen a kiemelt turisztikai időszakokban. Mint AOSZ tagszervezet kötelességüknek érzik aktívan kivenni részüket az országos hálózat aktív tevékenységéből. Ezáltal az egyesület is hatékonyabban működtetheti érdekérvényesítési és segítségnyújtási céljait.

Pulics Gergely

A siófoki AOSZ Info-Pont iroda munkatársa, Pulics Gergely autista gyermeket nevelő szülőként teljes mértékben azonosulni tud azokkal az emberekkel, akik számára az AOSZ Info-Pont hálózatot létrehozták. “Szándékom, hogy az autizmussal most ismerkedő családoknak segítséget nyújtsak, hogy nekik ne kelljen ugyanabban az útvesztőben tévelyegni, amiben nekem kellett.” – foglalta össze röviden Gergely, hogy miért jelentkezett a feladatra.

  A siófoki AOSZ Info-Pont iroda címe:
8600 Siófok, Széchenyi u. 11. “Civil kuckó”
siofok@aoszinfopont.hu

A siófoki AOSZ Info-Pont iroda telefonszáma:
06 20 527 5811

Esőmanók Egyesület – Szekszárd

Az Esőmanók Egyesület vezetősége, illetve minden önkéntes segítője próbálja a legtöbbet megtenni azért, hogy a Tolna megyei autizmussal élő gyermekeket és felnőtteket, családjaikat segítse. Hatalmas lépésnek és lehetőségnek tartják, hogy az Autisták Országos Szövetsége által összefogott, támogatott országos hálózatként fenntartott AOSZ Info-Pont irodák egyike itt helyben is segíteni tudja őket napra kész informálással és különböző célirányos szolgáltatásokkal. A korábbi években az Esőmanók Egyesület még nem rendelkezett a megfelelő feltételekkel, hogy az AOSZ Info-Pont iroda felhívásra pályázzon. Hosszú évek munkájának és a sok támogatónak köszönhetően most már ezt a szintet is meg tudták lépni, és bíznak abban, hogy – a helyi összefogás mellett – most már országos közös összefogással is még minőségibb  szolgáltatásokkal, illetve a legfrissebb információkkal tudják  segíteni érintett személyeket, családokat.

Merklné Szeleczki Zita

A szekszárdi AOSZ Info-Pont iroda munkatársa, Merklné Szeleczki Zita autista gyermeket nevelő szülőként került kapcsolatba az Esőmanók Egyesülettel, munkájukat azóta önkéntesként segíti. Zita így foglalta össze, miért fontos számára új szerepköre: “A Szekszárdi AOSZ Info-Pont irodában munkámmal segítséget, információt és lelki támogatást szeretnék nyújtani a hozzánk forduló családoknak és mindenkinek, aki autizmussal kapcsolatosan érdeklődik.”

A szekszárdi AOSZ Info-Pont iroda címe:
7100 Szekszárd, Wosinsky Mór lakótelep 28. fszt. 1.
szekszard@aoszinfopont.hu

A szekszárdi AOSZ Info-Pont iroda telefonszáma:
06 30 997 8515

Az újonnan nyíló irodák munkatársainak belső felkészítése 2021. október 14-én megkezdődött. Az első képzésről készült videónkat ITT nézhetitek meg. A belső képzések mellett az irodák nyitására is hamarosan sor kerül, melyről az AOSZ felületein értesülhetnek az érdeklődők a későbbiekben.

Az AOSZ köszöni a tagszervezeteinek jelentkezését és örömmel nézünk az újabb közös feladatok elé.