Lezárult a „DATA” fejlesztési folyamata

A szervezőket is meglepte az „Egy lépéssel közelebb!, című DATA-zárórendezvény iránti nagy érdeklődés!

DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus- spektrumon eredmények:

  • Android és iOS készüléken futó applikáció és az egyénre szabott tartalmak tervezését segítő webes tervező felület.
  • Tanulást segítő tartalmak és szolgáltatások széles köre a felhasználók számára.
  • Bevezetést és használatot segítő szolgáltatás 12 AOSZ munkatárssal, az ország 12 városában.
  • 300 darab okostelefon és tablet az autista gyermekeknek és felnőtteknek.

A nagylétszámú érdeklődés miatt, az eseményt ötletes technikai megoldásokkal, több digitális platformon is hozzáférhetővé tették a szervezők, így a nézettségi adatok szerint, valójában közel 1200-an követték élőben az előadásokat.

A résztvevőket először Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Kiemelt Társadalmi Ügyekért Felelős Miniszterelnöki Megbízottja köszöntötte, aki kiemelte: „Az utóbbi időben nagyon jó párbeszéd, és egy nagyon jó együttműködés alakult ki az AOSZ, illetve a kormányzat a miniszterelnöki kabinetiroda között…. Örömmel támogattuk a fejlesztést, hiszen ezzel az applikációval, egy nagyon komoly dolgot tettek, -tettünk közösen- az asztalra”.
„ A fogyatékossággal élők számára a leglényegesebb, hogy ne „üres, rosszul megfogalmazott együttérzést kapjanak, hanem segítséget ahhoz, hogy önállóan élhessenek,- ezért fontos és előremutató fejlesztés az AOSZ Data-applikációja” A köszöntők sorát a fenti gondolatok mentén Fülöp Attila, az EMMI Szociális Ügyekért Felelős Államtitkára folytatta. Mint mondta, ő maga is letöltötte, és tanulmányozta a DATA applikációt és ennek tanulságaként kijelentheti: – 2021-ben bűn lenne a fogyatékosságügyben nem használni azt a segítséget, amit az informatika tud nekünk nyújtani! „Én azt tudom mindenkinek ajánlani, hogy ezt a programot, amely elérhető, és amelyik DATA néven fut, használjuk minél szélesebb körben!”

A program európai uniós támogatással, több mint 450 millió forintból valósult meg.

Nemzetközileg is egyedülálló, hazai innováció, melyet az Autisták Országos Szövetsége, az MTA ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportja, a DELTA Systems Kft-vel és a BIGFISH Internet-technológiai Kft-vel közösen fejlesztett.

Kővári Edit, az AOSZ elnöke is csatlakozott ahhoz a gondolathoz, hogy a digitális támogatórendszer akkor fogja betölteni a szerepét, ha széles körben megismerik, ha a társadalom is megismeri, elfogadja és támogatja a használatát. Hozzátette: óriási örömmel tölti el, hogy a kezdeti ötlet megvalósítható lett, és külön öröm számára, hogy ma már nem csak az autizmussal élők, hanem a szolgáltatók is érdeklődnek a digitális támogatórendszerről.

A projekt megvalósításában az AOSZ szakmai partnere, az MTA –ELTE Szakmódszertani Kutató Csoportja volt, melynek vezetője, dr. Győri Miklós, a kilencvenes évek elejétől foglalkozik autizmuskutatással. Hozzászólásában elmondta, hogy sok hasonló programon dolgozott már eddig, de azok eredményei csak részfeladatok ellátására voltak képesek. Egy ilyen komplex program megvalósítása nagy és szép feladat volt. Az érdekvédelmi szervezet szerepvállalásával pedig már biztosítottnak látja a fentarthatóságot is, melyet a felhasználóbarát megjelenítés, a segítők hálózata és a tanulást segítő közösségi oldalak kialakítása tovább erősít.

Az online konferencián, ezt követően a Bethesda gyermekkórház képviseletében Fléger Ildikó, majd Gulyás Marianna a Dechatlon Magyarország társadalmi felelősségvállalás vezetője idézte fel, hogy milyen módon kerültek kapcsolatba a digitális támogatórendszerrel, melyet a jó tapasztalatok alapján csak ajánlani tudnak más szolgáltatóknak is. Majd négy – a tesztelés mindkét folyamatában aktívan résztvevő – szülő mutatta be az applikáció egy-egy funkcióját, úgy, ahogyan ők használják a mindennapokban. A konferencia ezen részében, egy kisfilmet is levetítettek, amely megmutatta a DATA funkciók nyújtotta lehetőségeket, például egy okmányirodában.
Hogy még szemléletesebb legyen, az eddig papír alapon használt vizuális támogatórendszereket digitális formában megjelenítő DATA applikáció számtalan lehetősége, Havasi Ágnes és Bertók Csilla, az ELTE kutatócsoportjának munkatársai villantottak fel színes élethelyzeteket, melyekben a mindig kéznél lévő okos eszközök használata nagyon praktikus lehet. Az érdeklődők képet kaphattak például arról, hogy hogyan működhetnek együtt a testvérek a személyre szabott tartalmak kialakításában, az egyetemi társak hogyan segíthetnek a köszönés különböző módozatait bemutatni, és hogy az autizmusban érintett személy pszichológusa is hozhat létre támogató tartalmakat, egy külön mappában.

Az autista emberek és családjaik elképzelték, az informatikusok megcsinálták!

Több mint 100 fős szakmai csapat dolgozott a fejlesztésen és közel 700 autista személy, illetve családtagja, vagy az őket segítő szakemberek vettek részt a tesztelésben és szolgáltatásfejlesztésben.

„Olyan komplex, hogy ez már egy űrhajó!”- a humoros megállapítás az egyik informatikus szájából hangzott el, a feladatot körvonalazó megbeszélésen.
A konferencia utolsó programpontjában Heim Horhi Anett, az AOSZ és a DATA projekt szakmai vezetője, Havasi Ágnes, az ELTE BGGYK Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoport autizmus szakértője és Glatz Dorottya, a Big FISH Internet-technológiai Kft. projektmenedzsere vezette végig az érdeklődőket azon a számos kihívással járó úton, amely végül egy „3D-s világot képezett le 2D-re”, teljes sikerrel! Úgy, hogy

a végeredmény egy széles életkori sávban használható, az autizmus spektrum lehető legnagyobb lefedésére törekvő, könnyen használható alkalmazás lett.


A majd kétórás konferenciát, egy kerekasztal beszélgetés követte, melyre a konferencia követői közül, 120-an fogadták el a meghívást, és amelynek kevésbé interaktív formáját a legnagyobb videó megosztón, még további 100 ember követte. A beszélgetésben dr. Tapolczai Gergely, országgyűlési képviselő is jelen volt, aki az eredménynek szóló gratuláció után, kitért arra, hogy felfedezni vélte az applikáció jól használhatóságát nem csak autista személyek esetében, de más módon akadályozottak esetében is. Majd emlékeztetett mindenkit a bejelentésre, miszerint döntött a kormány, a fejlesztési időszakot követően a fenntartás költségeit is támogatja a jövőben.
A kerekasztal beszélgetésbe bekapcsolódók közül többen felvetették az ötletet, hogy jó lenne, ha a jövőben a 112-es segélykérő is beépülhetne megfelelő módon az alkalmazásba. Kővári Edit válaszában elmondta, hogy ez ügyben már nagyon sok egyeztetés volt. Nincs kizárva, hogy megvalósulhat. Többen érdeklődtek arról, hogy a támogató rendszer ilyen formája mennyire követel meg digitális jártasságot. A válasz szerint meg lehet tanulni azoknak is, akik egyáltalán nincsenek jelen a digitális világban. Havasi Ágnes szavaival: „Az eleje kicsit melós, de utána könnyű a haladás, és van például csoport is, ami nyilvános és nagyon gyorsan reagálnak a feltett kérdésekre, az ott szinte állandóan jelenlévő HelpDesk munkatársak.”

A fejlesztésben résztvevő szakemberek itt ismét hangsúlyozták, hogy a letöltött applikáció önmagában üres marad, amíg nem regisztrál valaki a tervezőfelületen!

Kővári Edit elnök kitért arra, hogy számos érdekvédelmi feladatot is előrevetít a DATA rendszer mindennapos használata, pl. jó lenne, ha a jövőben az OEP is finanszírozná az autizmusban érintett személyek számára az életvitelt támogató okoseszközök beszerzését. A pedagógus résztvevők szerint kívánatosak lennének akkreditált képzések, az egyik nagy vidéki közlekedési vállalt képviselője pedig az applikációról szóló külön egyeztetési alkalmat kért az AOSZ-tól. Kővári Edit leszögezte, – számos ügyben lesz még feladata az érdekvédelemnek, ezért a záró rendezvény után sem áll meg az élet. A zárórendezvény után újabb felhasználókat bevonó csoport indult, melyben a használt vizuális támogatási rendszerekről is lehetett térítésmentesen tanulni a képzésen.

Senki ne maradjon le, tegyünk meg közösen mindent azért, hogy az autista gyermekek és felnőttek a mindennapokban használhassák a DATA-t!

Az applikáció használatával kapcsolatban ITT találhatók hasznos információk.