LEHET KÖNNYEBB!

LEHET KÖNNYEBB! címmel jelent meg Lipcsey Réka utazó gyógypedagógus kiadványa, mely útmutatóként szolgál integráló intézménybe járó autista gyermeket nevelő pedagógusok számára.

A kiadvány az AutiSpektrum Egyesület honlapján érhető el, IDE KATTINTVA.

„Kedves Kollégáim, ez a kiadvány azzal a céllal született, hogy az alsó tagozaton tanító pedagógusok számára gördülékenyebbé tegye a mindennapokat, segítsen, kapaszkodót nyújtson, lehetőségeket kínáljon fel annak érdekében, hogy jobban megértsék a rájuk bízott autizmussal élő tanítványaikat. Remélem, mindenki talál ötletet, vagy gyors segítséget egy-egy felmerülő kérdésre, megoldási módot a csoportban, vagy osztályban megjelenő nehézségekre. Ez a kis füzet a teljesség igénye nélkül emel ki egy-egy területet és mutat néhány lehetőséget. Sok olyan elképzelés létezik, melyet ösztönösen alkalmazunk az órákon és a szabadidőben is – ha mégis akadályba ütközünk, merjünk változtatni, kipróbálni valami újat!

Mindenkit bíztatnék arra, hogy bátran kérjen segítséget azoktól a kollégáitól, gyógypedagógusoktól, pszichológusoktól, akik már régóta eredményesen foglalkoznak autizmussal élő gyerekekkel. Hiszen senkinek sem kell mindenhez érteni, de a látókörünket mindig szélesíthetjük, így egyre jobban megértve a körülöttünk élőket és magunkat is. Adott esetben pedig mi vagyunk a felnőttek, a tapasztaltabbak, „bölcsebbek”, így az első lépéseket Nekünk kell megtenni. Próbáltam egy olyan rövid, de mégis hasznos füzetet összeállítani, mely segíthet, ötletet adhat. Fontos azonban megjegyezni, hogy nem helyettesíti azt a szakembert, aki felmérve, figyelve és megismerve a gyermeket, kifejezetten az ő számára állítja össze az egyéni fejlesztési tervet, azon rugalmasan változtat, ha kell, figyelembe véve a gyermek fejlődésmenetét, igényeit.
Remélem segíthetek, jó olvasást!”

Lipcsey Réka

utazó gyógypedagógus