LEGYÉL TE IS SORSFORDÍTÓ

Egy 11 éves, autizmus spektrumzavarral élő kisfiú, Olivér édesanyja az autisztikus gyerekek közösségi beilleszkedésének, elfogadásának elősegítése érdekében egy társadalmi szemléletváltó projekt ötletétől jutott el a Sorsfordító című kisfilm előkészítéséig.

Olivérnél már óvodás korában észrevették, hogy más mint a korosztályába tartozó gyerekek. Az otthon mindig vidám, közlékeny, kicsit öntörvényű és fura világnézetű kisfiú a közösségben félrehúzódó, szorongó, a szokásokhoz ragaszkodó, magányos lénnyé vált.

Hét és fél éves korában, többféle neurológiai és pszichológiai vizsgálatot, terápiát követően merült fel végre az autizmus-spektrumzavar lehetősége, amikor Olivér már az általános iskola első osztályát fejezte be.
Az autizmus felmerülése mégsem pánikot és elkeseredést váltott ki a szülőkből, hanem megkönnyebbülést, hogy megtalálták a problémáinak okát és attól kezdve ismert a megoldást. Nem volt ez mégsem ilyen egyszerű, mert ugyan az autizmussal járó nehézségekről, fejlesztési irányról rengeteg információt szereztek, fejlesztési lehetőség, eszköz és szakember közel sem állt rendelkezésre. Olivérnek egyetlen esélye maradt, hogy ne zárkózzon be végleg autisztikus világába: ha megfelelően empatikus, elfogadó közösséget alakítanak ki körülötte.

A Sorsfordító című kisfilm a köztünk élő autisztikus gyerekek könnyebb megértését és elfogadását tenné lehetővé, elsősorban a mai iskolarendszerben tanuló gyerekközösségek számára.

A figyelmet a témára irányító videó megtekinthető a YouTube csatornán: https://www.youtube.com/watch?v=XgJ9KWRgGwE&feature=youtu.be

A kisfilm tervezésében és előkészítésében az elmúlt hónapokban Dicső Dániel rendező működött közre, az előkészületek egészen eddig önerőből valósultak meg. Időközben erkölcsi támogatóként neves színművészek, zenészek, szakemberek álltak a kezdeményezés mellé, hogy hírnevükkel és hitelességükkel hozzájáruljanak a széleskörű társadalmi figyelemfelkeltéshez és szemléletváltozáshoz, így a projekt hosszú távú sikeréhez.
Az őszi forgatás költségeinek fedezésére közösségi finanszírozást indítottak el. Ezúton is kérnek Mindenkit, aki teheti, nézze meg a bemutatkozó videójukat, olvassa el a Sorsfordító kisfilmről szóló tájékozatót az Indiegogo oldalukon és lehetőségeihez mérten támogassa, legyen részese a kisfilm létrehozásának!

https://www.indiegogo.com/projects/sorsfordito-film#/story

A Sorsfordító kisfilm Facebook oldalán is lehet csatlakozni Sorsfordító közösségükhöz. Mindenféle támogatást szívesen fogadnak és köszönik az autisztikus gyerekek nevében is!

https://www.facebook.com/sorsforditofilm?fref=ts

 

VKCTV Heti Hírmondó 19.56 perctől riport a Sorsfordító kisfilmről: https://www.youtube.com/watch?v=Pkw3zCS6azw

 

Sorsfordító