Küzdelem az ápolási díj emeléséért

A Lépjünk hogy léphessenek Közhasznú Egyesület anyák napján,  2014. május 4. vasárnap 10 órakor a Kossuth téren , köszöntővel egybekötött figyelemfelkeltést szervez. Menjünk el minél többen, látszódjon mennyien vagyunk!

Az ápolási díj minimálbérre való emelése nem új kezdeményezés, több szervezet és magánszemély felvetette, küzdött érte, sajnos eddig sikertelenül.

Egyesületünk, a Lépjünk hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület  célja a központi idegrendszeri sérültek segítése. Nemcsak információ nyújtásával foglalkozunk, hanem a családok nehézségeit megtapasztalva szervezetünk felvállalta az érdekképviseletet is.

A támogatási rendszer hiányosságait látva rengeteg tennivaló vár ránk, amelyek közül mi is a ápolási díj méltányos szintre való emelését tartjuk a legfontosabbnak, a legtöbb családot érintő kérdésnek, ezt szeretnénk először elérni.

2013-ban levélben fordultunk Soltész Miklós államtitkár úrhoz, majd Balog Zoltán miniszter úrhoz,  hogy egyeztetéseket kezdeményezzünk az ápolási díjjal kapcsolatban.  Leírtuk javaslatainkat, melyek a következők voltak:

A kiemelt ápolási díj mindenkori minimálbér legyen és munkaviszonynak számítson, ne segélynek. A fogyatékkal élő gyermeket nevelő családoknak járjanak a nagycsaládos adókedvezmények, és minden nagycsaládos kedvezményt is megkapjanak. 

Mivel a levelekre érdemi választ nem kaptunk,  2013. december 3-án békés demonstrációt szerveztünk és javaslatainkat Petícióként átadtuk Balog Zoltán miniszter úr megbízottjának. Egyúttal ismételten kértük, kezdeményeztük az egyeztetés ebben a témában.

Sajnos a petícióra sem érkezett válasz.

Úgy tűnik, a Kormány elzárkózik a párbeszédtől és a javaslatainkat nem tartja “kivitelezhetőnek”. Ez az Európai Uniós mintákat alapul véve érthetetlen és elfogadhatatlan. Nem csak Nyugat-Európa, már Románia is elérte azt, amiért nekünk most harcolnunk kell.

De ha ez az egy út marad, ezt kell megpróbálnunk. Úgy döntöttünk, folyamatosan hallatni fogjuk hangunkat és számos módon próbálunk nyomást gyakorolni a Kormányra, hogy ezzel az üggyel végre érdemben foglalkozzon.

Minél erősebbek vagyunk, minél több szervezet csatlakozik hozzánk, annál nagyobb esélyünk van, hogy elérjük célunkat és végre érdemi változások történjenek. Minden egyes ember, aki eljön a megmozdulásainkra, aki ötleteivel, észrevételeivel segíti ezt a harcot, nem csak a fogyatékosok ügyéért, az esélyegyenlőség fennmaradásáért is dolgozik.

Kérjük, ha egyetért törekvéseinkkel, csatlakozzon hozzánk!

Anyák napi plakát