A koronavírus-járvány megfékezése érdekében a 168/2020 (IV.30) Korm. rendelet írta elő a maszk viselését és a szociális távolság megtartását a boltokban, gyógyszertárakban, tömegközlekedésben, közösségi területeken. A későbbiekben a szabályszegőkkel szemben alkalmazható szankciók szigorodtak, illetve a tanévkezdéshez kapcsolódva az oktatási intézmények esetében is fölmerült a maszkviselés és távolságtartás kérdése.

Szövetségünk számos megkeresést kapott a maszk viselése és a védőtávolság megtartásának nehézségei miatt, ezért több döntéshozói fórumon jeleztük a problémát, és kértük, hogy az autizmussal élő személyeket mentsék föl a maszk viselésének és a védőtávolság megtartásának kötelezettsége alól, illetve, hogy ez az intézkedés központi, transzparens szabályozás keretében történjen meg. A következő hivatalos leveleket küldtük ezügyben az alábbi címzetteknek (időrendi sorrendben fölsorolva):

A hazai tömegközlekedési vállalatokat egységes szövegű levéllel kerestük meg, a következő címzetteknek küldve: MÁV sajto@mav.hu, MÁV-HÉV Zrt. mav-hev@mav-hev.hu, DKV Debreceni Közlekedési Zrt. titkarsag@dkv.huugyfelszolgalat@dkv.hu, Kaposvári Közlekedési Zrt. titkarsag@kkzrt.hu, Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. info@keko.hu,
Miskolc Városi Közlekedési Zrt. iroda@mvkzrt.hu, Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. ugyfelszolgalat@gysev.hu, V-Busz Veszprémi Közlekedési Kft. info@vbusz.hu, TBusz – Tatabánya – TBusz Tatabányai Közlekedési Kft. info@tbusz.hu, Tüke Busz Zrt. info@tukebusz.hugerstne.tunde@tukebusz.hu, Szegedi Közlekedési Társaság kapcsolat@szkt.hu, Volánbusz Közlekedési Zrt. info@volanbusz.hu:

KI-256/2020 Tömegközlekedési vállalatok Maszk és védőtávolság az autizmussal élő személyeknél

A tömegközlekedési vállalatok közül a BKK és a MÁV pozitívan reagált megkeresésünkre, az autizmussal élőkkel kapcsolatban méltányossági megítélést ígértek, de azt kérték, hogy az érintetteknél legyen az autizmus igazolására alkalmas dokumentum.

Szövetségünk törekvése továbbra is az, hogy megszülessen egy központi, transzparens jogszabály, ami fölmenti az autizmussal élő személyeket a maszkviselés és távolságtartás kötelezettsége alól. Mivel az autizmus igazolására legalkalmasabb dokumentum az AOSZ által kibocsájtott ún. aoszkártya, egyszerűsítettük és ingyenessé tettük a kártyaigénylést, valamint intézkedtünk kártyakibocsájtási kapacitásunk növelése érdekében. Eredményeinkről folyamatosan olvashatnak honlapunkon, itt az Érdekvédelmi Naplóban.

Frissített információk:

A hazai tömegközlekedési vállalatok később beérkező válaszai: