Könyvajánló – Szloboda-Kovács Emese: Hogyan győzd le a haragod

Mit tudunk tenni gyermekeinkért a napi almán és gumivitaminon túl azért, hogy önkontrolljuk fejlődésével képesek legyenek vigyázni magukra hosszú életük során? Az önkontroll kulcstényezője hosszú távú egészségünknek, anyagi helyzetünknek és mindannyiunk biztonságának. A frusztráció átszövi egész életünket; hogyan segíthetünk kicsinyünknek, hogy ügyesebben vegye az élet akadályait, amelyekkel elkerülhetetlenül szembesül majd, és könnyen tovább tudjon lendülni, ha valamilyen csalódás éri? 

Magyarországon most először jelent meg komplex, társas-érzelmi kompetencia fejlesztő csomag, ami stratégiával, az ehhez tartozó eszközökkel és csekklistával segíti a szülőket és a pedagógusokat. 

A munkafüzet különlegességei, hogy vizuális skálával támogatja az érzelmek hatékony módosítását; gyönyörű képanyaggal rendelkezik a frusztrációval, dühvel való aktív és pozitív megküzdés érdekében — de a lelki egészségmegőrzést, a belső harmóniára törekvést is a céljának tekinti. Újszerű a megközelítése ezeken felül abban, hogy egy közös kalandot: a szülővel való együtt fejlődés élményét, társas érzelemfejlesztést javasol. A fejlesztő füzet az érzelemszabályozáson túl a társas kompetenciát legalább ugyanennyire segíti. A problémás helyzeteket a gyerekközösségbe helyezi, és olyan gondolkodási mintákat mutat be, amelyeknek a társas kapcsolatok helyreállítása, a közösség egészének építése a célja. 

A szomorúság, frusztráció és a csalódottság elkerülhetetlenül életünk része, így minden gyermekkel érdemes átbeszélni a könyvet: 

  • hogy frusztrációját, dühét még jobban tudja kezelni;
  • hogy társas problémamegoldó képessége fejlődjön;  
  • és harmad, de nem utolsósorban amiatt, hogy észlelje a környezetében, ha valaki nem megfelelően kezeli a frusztrációját – és így jó eséllyel idejekorán felismerje a verbális, a tárgyra irányuló és a fizikai bántalmazást.

Önmagunk és mások érzelmeinek felismerése és tudatosítása egy magasabb fokú önbecsülés, öntisztelet része. A lelki egészségvédelem és önvédelem olyan szellemi kincsek, amelyekre gyermekeinknek manapság még jobban szükségük van, mint valaha.  

A kiadványt nagyobb óvodás és kisiskolás korú, tipikusan fejlődő, illetve jó képességű autizmussal élő gyermekeknek és szüleiknek ajánljuk. 

Itt olvashattok beharangozó cikket az önkontroll hosszú távú hatásairól az egészségünkre és az anyagi helyzetünkre 30 év távlatában.

A szerző: Szloboda-Kovács Emese

A könyv írójáról, Szloboda-Kovács Emeséről és munkásságáról a szerző Facebook oldalán tájékozódhattok.