Kommunikációs Programok Mobileszközökre

Egy súlyos, halmozottan sérült beszédképtelen gyermekek és fiatalok között tanító informatika tanár a blogján szeretne átadni minden tapasztalatot, amit tanult és tanul azoktól, akik nem kimondják, hanem megmutatják mondanivalójukat.

Szerencsére a kommunikációs alkalmazások köre egyre szélesebb.

Különböző árkategóriában és minőségben találni már ilyen-olyan alkalmazásokat.

Vannak ingyenes és ingyenesen kipróbálható alkalmazások, még az iOS világában is.

Ahogy a tanár beszélgetett a gyermekekkel és a szülőkkel, azt látta, hogy a két legismertebb és Magyarországon legelterjedtebb alkalmazás a http://www.nikitalk.com/ és a http://pictoverb.com/ sok esetben jó megoldás, de sokak számára csupán kompromisszum, mert nem ismernek jobbat.

 

Azt gondolja, hogy nincs hibátlan alkalmazás, hiszen minden felhasználó más, és éppen ezért mindenkinek más lesz a legjobb. Célja nem is lehet más, mint megpróálni megmutatni, hogy melyik alkalmazás a legjobb, vagy a legrosszabb, viszont sok felesleges próbálkozástól, keresgéléstől, zsákutcától menekülhetünk meg, ha jól megválasztjuk, kinek milyen alkalmazást érdemes kipróbálnia és milyen nem. Íme, a lista:
 

 

Talán, mert a legrégebben elérhető, ezért a legismertebb is a Nikitalk, mely egy apuka programja saját gyermekének. Az autistáknál jól bevált tépőzáras falra szerelt táblát valósította meg egy program keretében. Ebből következően alkalmas mappák kezelésére, szavakból mondatok alkotására és rugalmasan bővíthető. Elérhető mind iOS mind Android platformra, de a táblák csak webes úton szerkeszthetőek. Beszél magyarul, de csak szintetizált hanggal. Az oldalakon elhelyezhető képek száma adott és nem módosítható. Ez a program a 10-20 ezer Ft költségkategóriába tartozó áron szerezhető be.


Mivel hazai fejlesztés, ezért sokan hallottak, olvastak róla. Egy fiatal programozó munkája, aki AAK ismeretek nélkül készített egy egyszerű, átlátható felületű alkalmazást egy felhasználó számára. A Pictoverb program demo verziója mellett megvásárolható 10 ezer Ft alatti költségért. Könnyen szerkeszthető , iOS és Android platformra is elérhető. Sajnos az elkészült táblák nem mozgathatók egyik eszközről a másikra. Előny viszont, hogy akár úgy is be lehet állítani, hogy csak 2 kép látsszon az eszközön. Ebből következő hátrány, hogy sok kattintás kellhet egy-egy kép kiválasztásához. Alapvetően zárt a logikája, miszerint a nyitóképernyőn mappák kapnak helyet és a mappákon belül képek, amik 1-1 mondatot jelentenek. Így változatos, mondatszerkesztésre nem alkalmas.

Egy nem túl ismert iOS eszközökre ingyenes alkalmazás az Avaz. Elég változatosan szerkeszthető, és rugalmas program, mely alkalmas mondatalkotásra, tartalmazhat mappákat és szavakat is egy szinten belül. Könnyen bővíthető és szerkeszthető. Elsősorban az autista gyermekek számára készült, de rugalmas formázhatósága miatt, mozgássérültek számára is használható lehet, miközben saját képekből és felvett hangokból építhetjük fel táblának.

A Let Me Talk nevű Android alkalmazásban is alkothatunk mondatokat képekből, szimbólumokból. Sajnos azonban azt nem választhatjuk meg szabadon, hogy  hány kép vagy mappa jelenjen meg egy oldalon, csak pár alapbeállítás közül választhatunk. Viszont ez elfogadható kompromisszum egy ingyenes alkalmazás esetében. Könnyen szerkeszthető, saját hang rögzítésére is alkalmas.

A Talk Tablet a 10-20 ezer Ft költségkategóriába tartozó áron szerezhető be. Elérhető iOS és Android rendszerekre is. Hatalmas képadatbázist tartalmaz, és a megszerkesztett táblák felhő alkalmazásban menthetők, másik eszközre letölthetők. Elemenként szabható igényekre. Oldalanként állítható a látható képek száma és a térköz; a keret és a háttérszín. A hangok felmondhatóak, de egyes eszközökön magyar beszédszintetizátorral is működik. Minden egyes gombnál megmondhatjuk, hogy történjen-e kimondás, vagy csak mappába lépés, illetve hozzáadódjon-e a mondatterülethez. Egyetlen gyengesége, hogy a képernyő elforgatást nem a legideálisabban kezeli.
 
A cikket ide kattintva is elolvashatja.
forrás: MuTaTó Blog