Kocsis Alajosra emlékezünk

Életének 80. évében elhunyt Kocsis Alajos, aki az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének megbízott ügyintézője, ügyvezető titkára, majd az Autisták Országos Szövetségének munkatársa volt.

Kocsis Alajos 1941-ben született Budapesten, első házasságából két fia született, második házasságából egy ma már felnőtt autista lánya született.

1996. július 1-től az Autisták Érdekvédelmi Egyesületének (AOSZ jogelődje) megbízott ügyintézője, majd 1999. január 1-től a közgyűlés által megválasztott főállású ügyvezető titkára volt 2007. augusztus 31-ig. 2007. szeptember 1-től négyórás munkatársa volt az egyesület jogutódjának, az Autisták Országos Szövetségének (AOSZ).

Autista gyermeket nevelő szülőként és az Autisták Érdekvédelmi Egyesületénél, majd az AOSZ-nál végzett munka során nagyon sok tapasztalatot szerzett az autizmussal kapcsolatos egyéni és társadalmi problémákról, amelyek megoldásán folyamatosan dolgozott, önzetlenül segített számos családnak és szervezetnek. Közösségépítő tevékenységével sok autista gyereket nevelő családnak nyújtott kapaszkodót, a 90-es második felétől nevével összeforrt az autizmus ügye.

“Amikor 1997-ben autizmus diagnózist kapott a fiam, nagyon kevés információhoz lehetett jutni az autizmusról. Az egyetlen biztos pont akkoriban nekünk, szülőknek, Kocsis Alajos volt. Hozzá fordulhattunk minden kérdésünkkel. Ő volt a kezdet.”

Egy 29 éves autista fiatalember édesanyja

Munkájának köszönhetően vált országos ernyőszervezetté az AOSZ, nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az autizmust önálló fogyatékosságként ismerték el. Tagja volt az Esőember folyóirat szerkesztőbizottságának, számos fordítása, beszámolója, hírlevele jelent meg a lapban. Saját világ, bármi áron (Egy autista lány története köré fűzve sok egyéb, nem csak autizmussal kapcsolatos szülői vélemény, gondolat) című könyve 2014-ben, majd 2019-ben jelent meg.  Szakmai és családi napokat, kiállításokat szervezett, ismeretterjesztő kiadványokat készített, fel sem tudjuk sorolni azt a rengeteg feladatot, amivel több évtizeden keresztül elkötelezetten támogatta az autizmus ügyét. 

Szakmai munkáját Pro Familiis Díjjal (2007) és Gergely Alexandra Emlékdíjjal (2018) ismerték el.

Bölcsességével élete utolsó éveiben is kitartóan támogatta Autisták Országos Szövetségének munkáját.

Halála nagy veszteség mindannyiunknak, részvétünket ezúton is kinyilvánítjuk családjának.