Kiváltási Kerekasztal beszélgetés a gödi Topház Speciális Gyermekotthonban történt eseményekhez kapcsolódóan

Nagy érdeklődés kísérte 2017. június 22-én a Kiváltási Kerekasztal Beszélgetést, melyet az FSZK Nonprofit Kft. szervezett a szociális szakma és az érdekvédelmi szervezetek képviselőinek bevonásával, a közelmúltban a gödi Topház Speciális Gyermekotthonban történt eseményekhez kapcsolódóan. A messzire mutató és egyben fontos kérdésfelvetések további megvitatására az FSZK az elkövetkező időszakban a kerekasztal folytatását tervezi a találkozások tematizálásával és a kiváltásban érintett szakmai szereplők minél szélesebb körű bevonásával. 

A kerekasztal összehívásának szükségességét az elmúlt hetekben a Szociális Szakma szakmai levelezőlistáján a gödi Topház Speciális Gyermekotthon körülményeit érintő szakmai vita szolgáltatta. A beszélgetés kiterjedt általánosságban az intézményi férőhely kiváltás tárgykörére is, melynek szakmai-módszertani háttér-támogatását a TÁRS Projekt biztosítja az EFOP-1.9.1-VEKOP/15 Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely kialakítása című kiemelt projekt keretein belül.

A vitaindító Krémer Balázs (szociológus) mellett a kerekasztalnál helyet foglaltak még: Kővári Edit (FESZT, elnök); Kovács Melinda (ÉFOÉSZ, ügyvezető); Bercse László (ÉFOÉSZ, társ elnök); dr. Gurbai Sándor (MEOSZ, emberjogi szakértő); Simonovits Borbála (TÁRKI, vezető kutató); Kun Zsuzsa (szociológus); Czakó Tibor (ÉFOÉSZ, szakmai referens); Harmarth Lilla (tapasztalati szakértő); Pataricza Sándor (tapasztalati szakértő); Sallai Ilona Éva (ÉFOÉSZ, érdekvédelmi tanácsadó); dr. Sziklai István (moderátor).

A mintegy két órán át tartó konzultáció során az említett szakemberek egyetértettek abban, hogy a cél a fogyatékos személyek emberi méltóságának növelése a „Semmit rólunk, nélkülünk!” elv alapján. Azt is megfogalmazták, hogy a kiváltás kiemelkedően fontos lépés ezen a területen. Utóbbi megvalósításával kapcsolatos félelmeiket és kérdéseiket is feltették a kerekasztal beszélgetés résztvevői, mely témakörök középpontjában a fogyatékos emberek érdekei álltak.

forrás: FSZK Nonprofit Kft