Kiosztották a Befogadó Magyar Település díjakat

Csütörtök délelőtt adták a Parlamentben a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) díjait. A Befogadó Magyar Település díjakat 3 magyar település: Budapest III. kerület Óbuda Önkormányzata, Budapest XIII. kerület Önkormányzata, valamint Gyula Város Önkormányzata kapta meg.

A díjakat dr. Simon Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára és Kővári Edit, a FESZT soros elnöke adta át a települések vezetőinek.

A Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) 2001 óta a különböző fogyatékosságot képviselő országos, illetve regionális szervezetek ernyőszervezete. Célja, hogy összehangolja a hazánkban élő fogyatékos embereket tömörítő szervezetek szakmai és érdekképviseleti szerveinek munkáját, átfogó, stratégiai szintű javaslatokat fogalmazzon meg a döntéshozók felé.

A FESZT aktív tagja az Országos Fogyatékosságügyi Tanácsnak (OFT). 2016-ban a FESZT elnökét az OFT társelnökévé választották.

Az ernyőszervezet 2004 óta látja el a magyar fogyatékos emberek európai uniós érdekképviseletét. A FESZT teljes jogú tagja az Európai Fogyatékosságügyi Fórumnak (EDF), amelynek célja az Európai Unió jogi szabályozásának befolyásolása a fogyatékos személyek emberi, állampolgári és fogyasztói jogainak és esélyegyenlőségük javításának érdekében.

A FESZT 2011-től a Befogadó Magyar Település elismert kétévente adja át azoknak a magyar településeknek, amelyek elkötelezettek

– a hozzáférhető települési környezet megvalósítása,
– az esélyegyenlőséget kiemelten kezelő településpolitika folytatása és
– a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel való szoros együttműködés kialakítása mellett.

A díjazott települések fejlesztéseik megvalósítása során sokat tesznek a helyben élő fogyatékos személyek igényeinek figyelembevételéért, döntéseik meghozásakor bevonják a fogyatékos embereket tömörítő helyi szervezeteket, kommunikációjukban lehetőségeikhez mérten növelik a hozzáférés esélyét.