KIÉ AZ ISKOLA? Újra téma az autizmus a Gombaszögi Nyári Tábor programjában!

A Gombaszögi Nyári Tábor a szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb nyári rendezvénye: egy hetes fesztivál, szabadegyetem és táborozás. Az eseményt jelenlegi formájában 2008 óta rendezik meg. Manapság már többezer látogatója és táborozója van a rendezvénynek.

2017. július 15-én a Labirintus Udvarban az autizmus témáját jártuk körül. Az előadás célja főként az autizmusra való figyelemfelkeltés volt, illetve a régóta fennálló sztereotípiák leépítése. Kővári Edit szülőként és az Autisták Országos Szövetségének elnökeként volt jelent. Beszélgetőpartnerei, Egle Botond és Csonka Gábor, autistaként saját tapasztalatból beszéltek a felvetődő témákról. Amikor én voltam gyerek, két részre volt osztva az emberiség: hülyékre és normálisakra.” című írás IDE KATTINTVA olvasható. A beszélgetés mellett az „Ezerarcú autizmus” kiállítás napokon keresztül megtekinthető volt a nyári tábor résztvevői körében.

2018. július 19-én 15 órától újra vendége lesz az AOSZ a Gombaszögi Nyári Tábor Labirintus Udvarának.
Kié az iskola? A fenntartóé? Az igazgatóé? A pedagógusoké? A szülőké? A gyerekeké? Mindenkié? A hangzatos válasz persze az, hogy mindenkié. De valóban? Megtalálja-e benne a helyét a fogyatékossággal élő gyermek (is)? Működik-e az inklúzió Szlovákiában/Magyarországon? Ezeket a kérdéseket járja körbe vendégeivel, Suhajda Virággal, a Rogers Személyközpontú Oktatásért Alapítvány trénerével, Kővári Edittel, az az Autisták Országos Szövetségének elnökével, Barthalos Hlavácsek Rékéval és Melecski Júliával, az Artis Centrum két szakemberével, illetve Zupko Mária gyógypedagógussal, a Szlovákiai Speciális és Gyógypedagógusok Társaságának füleki tagjával a gombaszögi kerekasztal beszélgetés.