KÉK Mozi Szombathelyen

Kép forrása: friss.hu

A PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány és a szombathelyi Agora Savaria Filmszínház együttműködése sok évre nyúlik vissza. Az Autizmus Világnapja alkalmából Kék Mozi program is szerepel a rendezvények sorában minden évben. 

Idén második alkalommal azonban nem csak a világnapon, hanem az azt megelőző időszakban tartanak szemléletformáló filmvetítést. Így a felső tagozatos és középiskolás diákoknak a vetítés után lehetősége nyílik olyan beszélgetésre, ahol érintett szülőkkel, szakemberekkel találkozhatnak. Ezek a szemléletformáló filmvetítések az autizmus sajátosságainak megértésében nyújtanak segítséget. 

Ebben az évben öt film közül választhatnak az iskolák:

1. Különleges életek

2. Ízlés szerint fűszerezve

3. Bajnokok

4. Testről lélekről

5. Ló az erkélyen

A programban részt vevő diákok számára pályázati lehetőséget kínál az alapítvány: a látott filmek, vagy személyes élmények alapján fejezzék ki gondolataikat az autizmusról valamilyen művészeti ágban. Ez lehet fotó, grafika, festmény, irodalmi vagy zenei alkotás, illetve film. Az alkotásokból az autizmus világnapjára, április másodikára kiállítást rendeznek a mozi előterében. A legjobb munkákat a megnyitón díjazzák.

Egy ilyen elmúlt alkalommal készült rövid kis filmben betekintést nyerhetünk a Szombathelyi TV felvételéből ITT.