Jólétben, jól létben autizmussal, AOSZ Nap 2016 – Képes beszámoló

Tematikus beszélgetésekkel, új nézőpontokkal, az autista emberek életminőségét is meghatározó témákkal bővült a résztvevők ismerete az idei AOSZ napon.

Az Autisták Országos Szövetsége idén november 26-án rendezte meg az AOSZ Napot. A szülőszövetség az eddigiektől eltérő helyszínen, a Premier Kultcafe-ban, új szemlélettel – az előző évek gyakorlatához viszonyítva kötetlenebb formában – igyekezett a személyes kapcsolódásokat erősíteni az előadók és az érdeklődők között.

A Jólétben, jól létben autizmussal rendezvényének témája, az autista személyek életminőségének tartós és hosszú távú javítására irányult, melyet több szempontból és más-más aspektusból próbáltak előadóink megvilágítani.

Dr. Palkovics László az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára megnyitójában az oktatási területen történt előrelépéseket emelte ki, az autizmus kerettanterv folyamatban lévő megalkotására utalva. Köszöntőjében kitért az EMMI által nemrégiben életre hívott Autizmus Munkacsoport munkájára, mely az érdekvédelem területéről az AOSZ, valamint az autizmusban érintett szakemberek bevonásával igyekszik minőségi változást eléri az autizmusban érintett tanulók fejlesztésében.

Az élethosszig tartó, autizmus specifikus felmérésekkel, valamint azok komplex eredményeinek elemzésével foglalkozó Autism Process rendszerét mutatta be előadásában külföldi előadónk, Dale Pickles, a Bsquared igazgatója. Előadásában az autizmus általános sajátosságaira is kitért, majd ismertette a termék jelentőségét az autista személy személyes fejlesztésében a diagnózistól egészen a munkaerő-piaci elhelyezkedésben nyújtott segítségig.

Az előadást követően a támogatott foglalkoztatás és a fogyatékkal élők munkaerő-piaci elhelyezkedésének hazai gyakorlatát, az azzal kapcsolatos eredményeiket és tapasztalataikat osztották meg velünk előadóink: Kanizsai-Nagy Ildikó  (Autizmus Alapítvány) vezetésével Mádi-Szabó Eszter (Salva Vita Alapítvány), Fehér Miklós (KézenFogva Alapítvány), valamint Kárász Róbert (Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány), a fogyatékkal élő személyeket is foglalkoztató Premier Kultcafe ügyvezetője.

A délután folyamán Szilvásy Zsuzsanna, az Autism-Europe elnöke az autizmussal kapcsolatos érdekvédelem és autizmus kutatás nemzetközi gyakorlatát vázolta fel, és beszámolt azokról a kommunikációs trendekről és üzenetekről, melyekkel az Európai Uniós tapasztalatok alapján változások érhetők el a fogyatékkal élők érdekvédelmében. Kiemelte azokat a sarkalatos pontokat és törekvéseket, amelyekben az uniós és állami döntéshozóknak, valamint az érdekvédelmi terület képviselőinek konszenzusra kell jutniuk, akár az oktatási és foglalkoztatási területen is.

A délután tematikus beszélgetésekkel zárult, többek között a „Mindent rólunk, velünk” mottó jegyében, ahol az AOSZ autista felnőttekből álló ASD munkacsoportja sajátos nézőpontból próbálta megvilágítani az autista fiatalok problémáit a munkaadók számára. Szülők, szakemberek és érintettek is részt vehettek azokon a beszélgetéseken, amelyeken a XI. Autism-Europe Nemzetközi Kongresszus tapasztalatait osztották meg egymással a beszélgetőpartnerek, a viselkedésproblémáktól a veszélyeztetettségig, valamint – a jóléthez kapcsolódóan – az autista társaink boldogságát meghatározó tényezőkig. Az AOSZ az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Együttműködési Alap, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint az Abigél Közhasznú Egyesület és az Autistic Art – Mosoly Otthon Alapítvány – támogatásával idén mindösszesen 61 főt segített a kongresszuson való részvételhez, ennek köszönhetően a délutáni programon változatosabb beszélgetések és beszámolók hangzottak el.

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Együttműködési Alap és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatását!

Komka Péter fotográfus által megörökített pillanatokról készült képgalériánkat ITT tekinthetik meg.

nea_logo   Abigél logó   AOSZ logó névvel_kicsi     autistic-art-logo-2015      emmi_color-cmyk  emet_logo_szines