Intézkedési Tervet írt alá Prof. Dr. Kásler Miklós a családban élő fogyatékos társaink védelme érdekében

A különböző fogyatékosságokkal élő személyeket képviselő országos szervezetek a FESZT koordinációjával jelzéseket és javaslatokat tett az EMMI Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságának, melynek eredményeként ma Intézkedési Tervet írt alá Prof. Dr. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere.

Az intézkedés főbb pontjai:

  1. Fel kell mérni valamennyi önkormányzatnak, hogy a területén hány olyan fogyatékos személy él, aki a veszélyhelyzet időszakában támogatásra szorulhat.
  2. Ösztönözni kell a fogyatékos személyeket és családjaikat, hogy felvegyék a kapcsolatot az önkormányzattal. Az esetlegesen egyedül maradt fogyatékos személyről gondoskodni kell.
  3. A fogyatékos személyek ellátásához is kell önkénteseket toborozni.
  4. Legyenek elérhetőek a tájékoztatás érdekében az érdekvédelmi szervezetek honlapjain elérhető akadálymentesített tájékoztatók és legyen folyamatos a helyi szintű akadálymentesített tájékoztatás.
  5. Legyen lehetőség a közszolgáltatásokban a személyes részvétel nélküli hozzáféréshez a modern infokommunikációs technológiák segítségével és ennek érdekében eszközökhöz jussanak fogyatékossággal élő társaink.
  6. Legyen elérhető ingyenes internethálózat számukra.

Az AOSZ köszöni az EMMI Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárának Fülöp Attilának, és Helyettes Államtitkárának Dr. Simon Attila Istvánnak, valamint a Fogyatékosságügyi Főosztály vezetőjének Orsós Zsoltnak és munkatársainak az együttműködését.

Az AOSZ aktívan részt kíván venni az intézkedések megvalósításában budapesti és vidéki munkatársainak segítségével és tagszervezeteinek együttműködését is kéri!

Vigyázzunk egymásra, figyeljünk egymásra, és aki csak teheti, MARADJON OTTHON!

Kővári Edit elnök