Információk a Semmelweis Egyetem altatásos fogászati ellátásáról

Kővári Edit, az AOSZ elnöke a közelmúltban személyes megbeszélést folytatott a Semmelweis Egyetem Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinika (1085 Budapest, Mária u. 52.) igazgatójával, dr. Németh Zsolt egyetemi docenssel, valamint dr. Bécser Janka szájsebész szakorvossal az autista felnőttek altatásos fogászati ellátásáról. Az igazgató úr elmondta, hogy az altatásos fogászati ellátást a rehabilitációs osztály biztosítja, bár a szakemberhiány megnehezíti munkájukat. A rehabilitációs osztálynak nincs külön aneszteziológusa, ezért a több kórházi osztályt is kiszolgáló aneszteziológus bevonása mindig az aktuális műtéti feladatoknak megfelelően történik, és bármilyen gondosan is tervezik és szervezik a munkát, adódhatnak időbeli csúszást okozó komplikációk, melyek miatt hosszabban kell várakozni az altatásos fogászati kezelések előtt is. A klinika dolgozói ezért minden betegüktől türelmet és megértést kérnek. Igyekeznek tekintettel lenni az autizmusban érintett személyekre, akiket különösen megviselhet a hosszas várakozás, vagy ha valami nem az előre tervezett időpontban történik. Javasolják, hogy az autista páciensek kísérői vigyenek magukkal olyan eszközt – játékot, mobiltelefont, újságot, képeket – amivel az érintett képes elfoglalni magát. 

Altatásos fogászati ellátásra a 06-1-2660457/55856 melléken kell jelentkezni és időpontot egyeztetni.  Ha nem sürgős problémáról van szó, akkor első alkalommal még nem kerül sor altatásra, csak vizsgálat történik, melynek alapján a szakorvos javasol egy kezelési tervet. Az altatásos időpontok kiadása sorrendben történik. Jelenleg az idei 2022-es évre már nem tudnak időpontot biztosítani, csak a jövő évi várólistára lehet fölkerülni. A NEAK évente legfeljebb 500 tervezett altatásos fogászati kezelést finanszíroz a klinika részére. Ha a klinika kimerítette ezt a keretet, akkor már csak a jövő évi finanszírozási keret terhére adhat terminust. Dr. Németh Zsolt igazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ez a keret csak a tervezett kezelésekre vonatkozik, és természetesen nem jelenti azt, hogy egy akut eset ellátatlan marad. A halaszthatatlan beavatkozást igénylő eseteket a sürgősségi ellátás keretében oldják meg. Akár sürgősségi, akár tervezett ellátást szeretne valaki kérni, előtte mindenképpen telefonálni kell, és az érkezés időpontját egyeztetni, valamint célszerű már a telefonos egyeztetés alkalmával jelezni, ha valamilyen fontos információjuk, tapasztalatuk van, ami segítségére lehet majd a vizsgálatot, kezelést végző teamnek.

Honlapunkon közzétettük az altatásos fogászati beavatkozáshoz szükséges tájékoztatót és kitöltendő nyomtatványokat, melyeket magukkal kell vinniük a kezeléshez. Fontos, hogy első jelentkezés alkalmával a gondnok-kirendelő határozatot is be kell mutatni, amennyiben a kezelendő személy gondnokság alatt van! Altatásos beavatkozásra éhgyomorra kell érkezni, előtte nem szabad sem enni, sem inni, a szokásos gyógyszereket kevés vízzel be kell venni. A részletes előírásokat a tájékoztató is tartalmazza, valamint a telefonos egyeztetés alkalmával is meg fogják kapni. 

Honlapunkon található egy táblázat is, melyben összefoglaltuk, hogy autista személyek – gyermekek és felnőttek – számára hol érhető el altatásos fogászati kezelés. A táblázatot folyamatosan frissítjük.

Ugyanezen a linken, a táblázat alatt továbbra is megtalálhatóak azok a vizuális és szöveges támogató anyagok, melyek az autizmussal élő személyek fogászati ellátását végző szakembereknek, illetve maguknak az érintetteknek nyújtanak segítséget.