Így táboroztak az „Esőmanók” Tolna Megyei Autistákért Egyesület Tartalmas pihenés táborában a szekszárdi autista gyermekek

Tábor 2020.07.27.-2020.07.31

A táborban készült fotók IDE kattintva tekinthetőek meg.

Az idei évben első alkalommal vettem részt szegregált oktatásban tanuló gyermekek számára szervezett táborban, mint segítő pedagógus. 

A táborban 6 gyermek vett részt. Sajátos állapotukból kifolyólag minden gyermek mellett volt  egy-egy kísérő, segítő felnőtt.

A tábor programja nagyon változatos és színes volt. Maradandó élményt biztosított mind a gyermekeknek, mind a résztvevő felnőtteknek egyaránt.

 A tábor első napja az ismerkedésről, ráhangolódásról szólt. Reggel érkezés után egy kis zenés mozgolódással ébredeztünk tovább, majd izgatottan vártuk Ropi kutya érkezését, aki érdekes kis feladatokkal vette rá a gyerekeket a közös játékra. Majd az ebéd utáni mese-nézős csendes pihenő után akadálypályán tehették próbára magukat a táborozók.

Kedden izgalmas nap várt ránk. A szekszárdi vasútállomáson gyülekeztünk, Bajára utaztunk vonattal. A gyerekek nagyon élvezték az utazást, ritkán van alkalmuk vonaton utazni. Baján, a tízórai elfogyasztása után, a városnéző kisvonat volt az első célállomás, ami szintén hatalmas élmény volt a gyerkőcöknek. Megnéztük a várost, megpihentünk a Türr kilátónál, nagyot játszottunk a játszótéren, majd ismét a kisvonattal utaztunk a Petőfi-szigetre, ahol megebédeltünk és a kisvonat érkezéséig az itteni játszóteret is felfedeztük. Aznap fáradtan, ám élmenyekkel gazdagodva vonatoztunk vissza Szekszárdra.

Szerdai nap ismét nagy kaland várt ránk. A mórágyi lovardában töltöttünk egy izgalmas napot. A lovaglás előtt a gyerekek megtapasztalhatták, hogyan kell a lovakat gondozni, ápolni, mire kell közben figyelni. Majd egyenként fel is ülhettek lóhátra. Nagyon élvezte mindenki, az esetleges félelem, izgalom abban a pillanatban elszállt, ahogy lóra ülhettek. Ebéd után kézműves foglalkozással tették színesebbé a délutánt a lovarda dolgozói. A nagy meleg ellenére ezen a napon sem maradt senki élmények nélkül.

Csütörtökön Váraljára kirándultunk. Kellemes sétát tettünk a nyári erdőben. A gyermektábor területén lehetőségünk volt a táborvezető által rendelt ebéd elfogyasztására, majd kis pihenő után a játszótéren és a kis „kalandparkban” tették próbára ügyességüket a kis táborozók. Mindenki nagyon jól érezte magát.

A tábor utolsó napját helyben, az intézmény területén töltöttük, az utolsó napot is igyekeztünk színessé tenni. Reggel érkezés után közös tornával hangolódtunk össze, majd színezni, rajzolni volt lehetőségük a gyerekeknek. Ebéd után közösen kézműveskedtünk, mindenki tudott egy kis emléket magával vinni a hétről.  Fotók, hűtőmágnesek, és hasonló apróságok kerültek a táskákba.

Mozgalmas hetünk volt színes programokkal.

2020. 08. 17.                                                            

                                                                                  Forrainé Andrásik Timea

                                                                                        gyógypedagógus