“Hogyan védjem meg magam? – Emberi jogok a gyógypedagógiai oktatásban” címmel tart konferenciát a TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) konferenciát szervez a fogyatékossággal élők emberi jogainak témakörében.

Helyszín: ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar (1097, Budapest, Ecseri út 3.)

Időpont: 2016. december 8.

A fogyatékossággal élő személyek egész életük során kiszolgáltatottak a visszaélésnek, kihasználásnak és annak, hogy fogyatékosságuk miatt elemi jogaikat korlátozzák. Az oktatás révén ezeknek a sérelmeknek egy része megelőzhető, és a fogyatékos gyerekek megtaníthatók arra, hogyan védjék meg magukat.

A konferencia azt járja körül, hogy fogyatékossággal élő gyerekek és fiatalok hogyan tanulnak és tanulhatnának a jövőben emberi jogaikról úgy, hogy ezekkel a jogokkal a hétköznapokban élni tudjanak; és miként tehetjük képessé őket arra, hogy megvédjék magukat a kizsákmányolástól, visszaéléstől és társadalmi kirekesztődéstől. Az emberi jogoknak hétköznapi helyzetekben, mindennapos problémák során kell védelmet nyújtaniuk, és erre az oktatás során kell felkészíteni a diákokat.

A konferencia célja, hogy ösztönözze a magyarországi jogalkotás és pedagógiai gyakorlat fejlődését.

A konferencia végén tartott záróbeszélgetésen további együttműködésre, közös munkára invitálják a résztvevőket.

A konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet 2016. november 30-ig a tasz@tasz.hu e-mail címen lehet megtenni.
Az email tárgya ez legyen: konferencia2016

 

Program:

09:30 – 10:00 Érkezés és regisztráció
10:00 – 10:05 Megnyitó – Kapronczay Stefánia (TASZ)
10:05 – 10:15 Mire jók az emberi jogaink? – Bercse László (Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége)
10:15 – 10:25 Nemzetközi tapasztalatok és jó gyakorlatok a fogyatékos gyerekek emberi jogi oktatásában – Birtha Magdolna (COFACE Families Europe)
10:25 – 10:35 Mit (nem) tanulnak az autista tanulók a jogaikról, és hogyan tanítsuk meg őket arra, hogy megvédjék magukat? – Havasi Ágnes (ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar)
10:35 – 10:45 Mit (nem) tanulnak az értelmi fogyatékos tanulók a jogaikról, és hogyan tanítsuk meg őket arra, hogy megvédjék magukat?  – Barthel Betty (ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar)
10:45 – 10:55 Mit tudunk az internetes zaklatás és a fogyatékosság kapcsolatáról, és hogyan védjük meg a gyerekeket az internetes zaklatástól? – Egri Timea (ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar)
10:55 – 11:10 Moderátor: Verdes Tamás (TASZ) Kérdések és válaszok az előadókhoz
11:10 – 11:30 Kávészünet
11:30 – 11:40 Miben kérnek leggyakrabban segítséget a hozzánk forduló fogyatékos emberek? – Gazsi Adrienn (Kézenfogva Alapítvány)
11:40 – 11:50 Miben kérnek leggyakrabban segítséget a hozzánk forduló fogyatékos emberek? – Milanovich Dominika (Társaság a Szabadságjogokért)