HÁROM ÉVTIZEDE AZ AUTISTA SZEMÉLYEK ESÉLYEINEK ELŐMOZDÍTÁSÁÉRT – ESÉLYTEREMTÉSÉRT DÍJAT KAPOTT AZ AUTISTÁK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

2018. december 3-án a fogyatékossággal élő emberek világnapján a Nemzeti Színházban megrendezett „Jobb velünk a világ” gálaesten adta át Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az Esélyteremtésért díjat Kővári Editnek, az Autisták Országos Szövetsége elnökének.

Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők és szakemberek alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt harminc év alatt az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének.

2004-ben elismeri a hazai jogszabály önálló fogyatékossági ágként az autizmust.

2008-ban Országos Autizmus Stratégia készül, 2010-ben kormányhatározat formájában indulnak el az autizmus területére irányuló fejlesztések.

2009-ben az ELTE-Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia karán az autizmus spektrum zavarok pedagógiája szakirányú továbbképzési szakon kezdhetik meg tanulmányaikat a gyógypedagógusok.

2010-ben az Autista Majorságok Hálózata, az általuk egyedülállóként nyújtott autizmus-specifikus szolgáltatások feltételrendszeréről Irányelvet készít.

2011-ben megjelenik az első egészségügy szakmai irányelv az autizmusról/autizmus spektrumzavarról az autista személyek szakszerű egészségügyi ellátásának előmozdítása érdekében.

2015-ben autista személyekből ASD munkacsoport alakul az AOSZ támogatásával, majd 2017-ben az AOSZ közgyűlése autista alelnököt választ a szervezet elnökségébe.

2018-ban a Szövetség autista fiatal kezdeményezésére megalapította és először adta át a Senpai díjat.

Az AOSZ mára közel 100 tagszervezetet tömörítő, országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. A közhasznú civil szervezet fő tevékenysége az érdekvédelem és érdekképviselet, megbízható és tudományosan alátámasztott szakszerű információk terjesztése, azon alapuló szülősegítés, országos közösség építése és támogatása, rendezvények, képzések, tréningek szervezése, tájékoztató kiadványok, folyóirat, hírlevél kiadása, az autizmussal kapcsolatos korszerű, tudományos evidenciákon alapuló ismeretek terjesztése.

Az AOSZ jelenleg az európai uniós forrásból megvalósuló „DATA – Digitális Autonómia-Támogatás az Autizmus spektrumon” című projektben, autizmusban érintett személyek mindennapi életvitelét támogató mobil alkalmazás és szolgáltatás fejlesztésén dolgozik az ELTE autizmus munkacsoportjával közösen.

Az AOSZ mai eredményei nem jöhettek volna létre a szervezetben korábban dolgozó szülők, szakemberek felbecsülhetetlen értékű munkája nélkül.