Hamarosan elstartol a DATA Szolgáltatásfejlesztési Program

Újabb felhasználók bevonásával fejleszti tovább az AOSZ digitális szolgáltatási programját. Az  autizmusban érintett személyek mindennapi élethelyzeteinek támogatására kifejlesztett DATA szoftverrendszert , a felhívás hatására közel kilencven  jelentkező szeretné kipróbálni. A tableten, mobiltelefonon alkalmazható, digitális autonómia-támogatás rendszerét, eddig két körben tesztelték a fejlesztők, a most jelentkezők már a véglegesített formát alkalmazhatják. A szakemberek és az AOSZ munkatársai folyamatosan dolgoznak a segítő tartalmak, az útmutatók, a használatot segítő szolgáltatás kialakításán azért, hogy mindenki elsajátíthassa a rendszer használatát. A szolgáltatás fejlesztés immár a felhasználók körének bővítését is jelenti. A kijelölt segítőknek pedig gyakorlatot az oktatási munkához. A legutóbbi felhívásra válaszolók a jelentkezési lappal együtt kérdőívet is kitöltöttek, így további tapasztalatok leszűréséhez vezethet majd az újabb felhasználói körrel végzett felkészítő munka, melyben jellemzően 5 és 18 éves kor közötti kategóriába tartozó érintett személyek szülei, pedagógusai lesznek a legtöbben. Újabb hasznos információk begyűjtését jelentheti, hogy a támogatott személyek körébe már féltucatnyi óvodás korú és néhány öntámogató fiatal felnőtt is bekerül. A válaszokból kitűnik, hogy a jelentkezők kétharmada már hallott az applikációról, egyharmaduk azonban csak most ismerkedik a digitális világ nyújtotta lehetőségekkel.  A digitális támogatást kipróbálók nagyjából 80% -a egyébként már korábban is használt valamilyen vizuális segítséget a napirendek, élethelyzetek napi lebonyolításához. A „Mit vár ettől a programtól?”  kérdésre, a jelentkezők majd mindegyike kiemelte a kommunikáció fejlődésének lehetőségét, de néhányan az egyszerűen kezelhető mindennapi segítséget, a biztonságosabb környezetre való igényt, a kiszámíthatóbb keretrendszert, az önállósodás erősödését is megfogalmazták, és volt aki a közösségbe beilleszkedés erősítésének lehetőségét látta az applikáció nyújtotta lehetőségekben. A DATA használata a legtöbb esetben támogató személy közreműködését igényli. Az új felhasználók a lehetséges közreműködők körében jórészt családtagokat jelöltek meg. Mintegy tíz százalékuk jelezte azt, hogy támogatáshoz szakembert, illetve pedagógust is szeretne bevonni, együttműködőként.

A programba jelentkezők hamarosan szervezett online  formában ismerkedhetnek meg az applikációval.

A DATA Szolgáltatásfejlesztési program január 11. és március 8. között kéthetes periódusokban 6 alkalommal fogja megismertetni a DATA rendszer működését a jelentkezőkkel. Az online alkalmak között a közösségi média platformjain, illetve a vidéki HelpDesk munkatársak közreműködésével lesz lehetőség a rendszer használatának elsajátítására. de a felhasználók a képzés után sem maradnak magukra. A munkatársak folyamatosan rendelkezésre állnak majd a továbbiakban is.

A DATA Szolgáltatásfejlesztési programra a jelentkezés lezárult, újabb bekapcsolódásra a DATA szoftverrendszer nyilvánossá tételekor lesz lehetőség.

A DATA szoftverrendszer a segítő tartalmak elkészülése után elérhető lesz minden érdeklődő számára. Akinek kérdése van a DATA-val kapcsolatban, az a datainfo@esoember.hu címen, vagy vidéki szolgáltatási pontok munkatársainál érdeklődhet: http://data.aosz.hu/szolgaltatasi-pontok/. Egyéb információk itt találhatók: data.aosz.hu.