hu: cookie: 1 Gyermeknapi ingyenes programok várják az érdeklődőket budapesti és vidéki múzeumokban | Autisták Országos Szövetsége

Köszönjük a támogatást!

Adószám: 19025915-1-41

Számlaszám: Erste Bank

11600006-00000000-83483024

Gyermeknapi ingyenes programok várják az érdeklődőket budapesti és vidéki múzeumokban

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette: gyermeknapi programokkal, egyebek mellett interaktív tárlatvezetéssel várják budapesti és vidéki múzeumok a családokat vasárnap. Számos múzeum díjmentes belépést biztosít nemcsak a diákoknak, hanem a kísérő szülőknek is – mondta.

Hoppál Péter közölte, több mint húsz állami fenntartású budapesti és vidéki intézmény az ingyenes belépésen túl különböző foglalkozásokkal is várja a gyermeknapi látogatókat a “családok napján”.

A kormány azt akarja elérni, hogy minden gyerek hozzájuthasson a kulturális értékekhez, függetlenül attól, milyen anyagi körülmények között élő családban él – mondta.

Azt hangoztatta, a gyerekek fizikai fejlesztése mellett az érzelmi intelligencia fejlesztése ugyanolyan fontos, ezért azt minden fiatal számára biztosítani akarják. Úgy fogalmazott, a kultúra jelenléte a fiatalok életében segíti kreativitásuk fejlesztését, így versenyképesebb felnőttekké válhatnak. Emlékeztetett arra, hogy egy 2000-ben hozott rendelet értelmében a 26 évesnél fiatalabbak díjmentesen látogathatják a múzeumok állandó kiállításait minden hónap egyik hétvégéjén. A kedvezményt 2014-ben bővítették, és a 18 évesnél fiatalabbak két kísérőjét is ingyen fogadják a kulturális intézmények. Ez azt jelenti, hogy havonta egyszer minden család ingyen juthat el valamelyik múzeumba – mondta.

A vasárnapi programsorozatban részt vevő intézmények közül megemlítette az államtitkár a sajtótájékoztatónak helyet adó Néprajzi Múzeumot, ahol egy “felfedezőcsomag” keretében mutatják be az intézmény kincseit a látogatóknak, továbbá múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak a Betlehem – a nagy dolgok a jászolnál történnek című kiállításhoz kapcsolódóan.

Gyermeknapi ingyenes programok várják az érdeklődőket – a kormany.hu listája szerint – Budapesten a Nemzeti Galériában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Mesemúzeumban, a Kassák Múzeumban, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Ludwig Múzeumban, a Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban, a Néprajzi Múzeumban, az Iparművészeti Múzeumban és a Nagytétényi Kastélymúzeumban; vidéken Széphalomban a Magyar Nyelv Múzeumában, Sárospatakon a Rákóczi Múzeumban, a vajai Vay-várban, a nyírbátori Báthori István Múzeumban, Balassagyarmaton a Palóc Múzeumban, Gyöngyösön a Mátra Múzeumban, Zircen a Bakonyi Természettudományi Múzeumban, valamint a szentendrei és a szennai skanzenban. Az egyes múzeumi programokhoz előzetes regisztráció szükséges.

forrás: www.kormany.hu