Gratulálunk Zászkaliczky Péternek!

A Fogyatékos Emberek Nemzetközi Napja alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Pro Caritate-díjat adományozott Zászkaliczky Péternek, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar dékánjának.
Az Autisták Országos Szövetsége ezúton is gratulációját fejezi ki  a díjazottnak!

Zászkaliczky Péter gyógypedagógus, filozófia szakos bölcsész, 1989 óta oktató a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon, illetve jogelődjénél. Időközben vendégoktatója több németországi egyetemnek, melyeken hosszabb-rövidebb ideig kutatási tevékenységet is folytat. Fő kutatási területe a gyógypedagógia – antropológia – etika hármasa, de a gyógypedagógiai ellátórendszer aktuális kérdéseivel is foglalkozik munkája során.

Második dékáni ciklusát töltő kari vezetőként számos változást kezdeményezett a szervezet stratégiai átalakítása és fejlesztése kapcsán. Dékánsága alatt folyamatosan, a korábbi időszakhoz képest is nőtt a Kar szerepvállalása szakmapolitikai fórumok és testületek munkájában. Számos stratégiai megállapodást kötött fontos szakmai partnerekkel. A Kar részt vesz az esélyegyenlőségi törvény módosításának folyamatában, a kiváltási stratégia tervezésének és megvalósításának folyamatában, szakmai közössége rendszeresen véleményezi az alapvető jogok országos biztosa és az oktatási jogok biztosa anyagait. Munkatársai részt vesznek az EMMI különböző ügyekben – fejlesztő iskoláztatás, bilingvális oktatás stb. – létrehozott munkacsoportjainak tevékenységében, képviseltetik magukat a Fogyatékosságügyi Országos Szakmai Kollégiumban, az Esélyegyenlőségi Kerekasztalon, a Felsőoktatási Műhelyben. A Zászkaliczky Péter által vezetett Kar immár második alkalommal nyeri el a Fogyatékosság-barát Munkahely címet. Dékán úr és kollégái folyamatos és kitartó munkával építik a kar intenzív és élő kapcsolatait annak társadalmi környezetével, a fogyatékos emberekkel és családtagjaikkal, segítőikkel.

A Pro Caritate-díj a szociális ellátás fejlesztéséhez való hozzájárulásért, a gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja érdekében, illetve az ezzel foglalkozó intézményekben kifejtett kiemelkedő szakmai vagy közszolgálati tevékenységért, valamint a nyugdíjbiztosítás terén a nyugdíjasokért végzett munka elismeréseként adományozható. Az elmúlt két évben a Kar két oktatója, Cserti-Szauer Csilla és Kereki Judit kiemelkedő szakmai teljesítményét díjazta Pro Caritate-díjjal a szaktárca.

A cikk FORRÁSA