Salgótarjáni Tartalmas pihenés tábor 2014

Az Abigél Közhasznú Egyesület és a Nógrádi Autizmus Alapítvány tábort rendezett Salgótarjánban.

“Itt Salgótarjánban – Az Autisták Országos Szövetségének támogatásával – idén is lehetőségünk nyílt az autizmussal élő gyermekek és felnőttek táboroztatására. Az Abigél Közhasznú Egyesület és a Nógrádi Autizmus Alapítvány közösen valósította meg az egy hetes programot, melynek célja a szülők tehermentesítése és a gyermekek tartalmas pihenése, kikapcsolódása.
A tábor 15 fő érintett gyermeket és 3 testvért fogadott, akik mellé 9 fő kísérőt biztosítottunk. A táborlakókat minden nap színes programmal vártuk, melynek során gyermek és felnőtt egyaránt kitűnően érezte magát.
Előtérbe helyeztük a napirendi – és kommunikációs kártyák helyes használatát, a szociális kapcsolatok kiépítését és a házimunkát.

Programjaink megvalósításához nagyon sok segítséget kaptunk, amit szeretnénk utólag is megköszönni a Salgótarjáni Városgazdálkodási és Üzemeltetési Kft-nek, hogy immár negyedik alkalommal ingyenesen rendelkezésünkre bocsájtotta a Salgóbányán található pihenőházát, a tábor helyszínét. Nagyon szépen köszönjük a Nógrád Volán Zrt-nek, hogy a hét minden napján – reggel és délután – kisegítő járatot indított Salgóbányára, hogy gyermekeink külön busszal, kényelmesen utazhassanak. Köszönetünket fejezzük ki a Tarján Vendéglő munkatársainak, hogy nagyon finom, bőséges ebéddel látták el a tábor lakóit. A gyermekek és szülők nevében köszönjük szépen a kísérők odaadó, önkéntes munkáját, és végül köszönetünket fejezzük ki az Autisták Országos Szövetségének, hogy pályázatainkat pozitív elbírálásban részesítették, és megvalósíthattuk ezt a nagyszerű programot!”

Élménybeszámolók

“Kihívás. Ez az első szó, ami eszembe jut arról, hogy milyen is autista gyermekek között lenni. Kihívás, mely olykor megpróbáló, ám olykor nagyon is örömteli.

Sose fogom feledni Esztike mosolyát; ahogy Patrikkal együtt sétáltunk Lilivel; Sanyi nézését; a társasjátékozást Szabival; Zsófi puszijait… nem lehet elfelejteni… de nem is sorolom tovább, hogy mi, vagy ki az, aki felejthetetlen számomra, hiszen egytől-egyig megkedveltem őket. Sok új élményt, ismeretet és tapasztalatot szereztem a tábor során.

Lehetőségek. A másik szó, ami eszembe jutott. Lali azt kérdezte tőlem: nekem nem lehet munkahelyem? Meglepett a kérdése. Azt válaszoltam, hogy igenis lehet. Lali jól funkcionáló autista. Mégis sokan leírnák őt, holott az autisták is emberek, s nem is akármilyenek! Szerethetőek, őszinték. S amit szeretnek csinálni, abban általában nagyon ügyesek és kitartóak is.

Annyi lehetőség rejlik ezekben a gyerekekben, fiatalokban. Csak hinni kell bennük…”

„Köszönöm szépen minden nevelőnek és a kisegítőknek ezt a tartalmas szép hetet, amit a gyermekeim örökké őrizni fognak lelkükben. Rengeteget tanulnak tőletek ezekben a napokban, szavakkal nem is tudom megköszönni a munkátokat, és ez évről évre így van …
Kristóftól kérdeztem mi a legnagyobb élménye a táborral kapcsolatban?  Kettőt említett: A legnagyobb élmény, hogy Lilikével tudott játszani, labdáztak a babájával, és ez neki nagyon tetszett, hogy tudott kapcsolatot teremteni …
A másik, hogy végre megtanulta bekötni a cipőjét, ezért külön köszönet Kati néninek.  😀
Eszterem másnap hozta a táboros kártyáját, újra menni akart… Azt hiszem, ez mindent elárul, hogy érezte magát…  :D”

„Mit jelentett nekem a tábor?

Remek lehetőség volt több szempontból is. Egyrészt Lili új nevelőkkel és új gyerekekkel ismerkedett meg. Nap, mint nap pozitív élményekkel  jött haza, s másnap reggel mindig nagyon várta az indulást. A nevelők és a segítők tartalmassá tették a tábori napokat, voltak remek programok (pl.: lovaglás) és játékos feladatok (pl.: futóverseny).

A zárónapon magam is láthattam, hogy mindenki milyen szeretettel és türelemmel fordul a gyerekek felé, rendkívül barátságos és jókedvű volt mindenki, családias volt a hangulat.
Minden fotón az látszik, hogy a gyerekek (és a felnőttek is) egész héten jól érezték magukat!

Szeretném megköszönni, hogy a tábor létrejöhetett, valamint köszönöm a pedagógusoknak, hogy részt vettek a táboroztatásban és tartalmassá tették a napokat. És köszönöm a lelkes és fiatal segítőknek, hogy ilyen szeretettel és empátiával fordultak a gyerekek felé.”

„Nekem az tetszett a legjobban, hogy Eszterkével sokat sétáltunk a hosszú járdán. Régen is együtt sétáltunk.”

« vissza a galériához