Kozármisleny 2016. 08. 26.

Az Élet-esély Autistákat Segítő Egyesület beszámolója:

“A Nők Kékben kiállítás fotóit  a Kozármislenyi Művelődési Ház nagytermében illetve bejáratánál helyeztük el. Azért esett a választásunk erre az intézményre, mert túl azon, hogy a helyi kultúra központja, sokat látogatott hely, tömegközlekedéssel és autóval egyaránt könnyen megközelíthető.

A megnyitón körülbelül 50 fő vett részt: kozármislenyi és pécsi érdeklődők, részben érintettek, részben pedig olyanok, akik hallottak már a kiállításról vagy az egyesületünk munkáját figyelemmel kísérik. Beszédet mondott Kővári Edit, az AOSZ elnöke és Lekszné Tóth Julianna érintett szülő, majd a Fészek Lakóotthon egyik lakója verset mondott. A kiállítás megnyitón képviselte magát a helyi sajtó: a Kozármislenyi Csevegő havilap szerkesztője, és a Kozármisleny Tévé munkatársai. A megnyitó nem csupán a megjelentek száma miatt mondható sikeresnek, hanem azért is, mert lehetőséget biztosított kötetlen beszélgetésre az érintettek, a hozzátartozók, valamint a szakemberek és az érdeklődők számára.

A kiállítás 13 napig volt ingyenesen megtekinthető, a látogatottság napi 40 és 80 fő között mozgott. A Kozármislenyi Általános Iskola minden felsős  osztálya (8 osztály) is ellátogatott a Művelődési Házba, hogy megnézhesse a képeket. Közülük két olyan osztály is volt, akik az egyesületünk segítségét kérte egyfajta tárlatvezetéssel összekötött tudatformáláshoz. Külön kiemelendő, hogy a Pécsi Éltes EGYMI autista csoportjának pedagógusai  is eljöttek megnézni a fotókat, őket a Fészek Lakóotthon Asperger szindrómás lakója kalauzolta. Rajtuk kívül számos az utcáról betérő látogató is megnézte a képeket , illetve voltak a  látogatók közt olyan személyek, akik másoktól hallottak a kiállításról,  vagy valamelyik médiafelületen találkoztak   a kiállítás plakátjaival, hirdetésével .

A visszhang, amit a kiállítás keltet nagyon pozitív volt. A Művelődési Ház munkatársainak beszámolója alapján, valamint beszélgetve  azokkal  a látogatókkal , akikkel személyesen találkoztunk, mindenki tetszését nyilvánította ki. Többen érdeklődtek az autizmus iránt, és volt olyan, aki szóróanyagot illetve ismeretterjesztő könyvet is kért, hogy többet megtudjon erről az állapotról. Elmondható, hogy a kiállítás szervezése és lebonyolítása kiemelkedő eleme annak a tudatformáló kampánynak, melyet az Élet-esély Egyesület a településen folytat.

A képek szeptember 9-én kerültek le a Művelődési Ház falairól, és kerültek továbbadásra. A Művelődési Ház munkatársai szerint üresebb lett a ház a képek nélkül.”

« vissza a galériához