Felnőtt Fogódzó képzés volt Szolnokon

Az AOSZ E-001430/2016/D001 engedélyszámú, háromnapos Felnőtt Fogódzó képzése elsősorban a serdülő- és felnőtt korú autista emberek szüleinek, hozzátartozóinak, segítőinek szól: ismereteket ad az autizmussal kapcsolatban felnőtt korban és a felnőtté válás során jelentkező sajátos problémákról, valamint jogi és gyakorlati segítséget, „fogódzót” nyújt ezek megoldásához.

Májusban Szolnokon szerveztük meg a képzést. A meghirdetésben és a résztvevők toborzásában újonnan alakult helyi tagszervezetünk, az Autistákért Szolnokon civil társasággal működtünk együtt. Az első napon Németh Zsuzsanna pedagógus (Autizmus Alapítvány), a második és harmadik napon dr. Gazsi Adrienn jogász (KézenFogva Alapítvány) tartotta az előadásokat, amit Vass Mária érintett szülő, tapasztalati szakember közreműködése tett teljessé.

A résztvevők visszajelzései fontosak számunkra és segíthetik a szülőtársakat abban, hogy mérlegelhessék mit nyújthat számukra egy Felnőtt Fogódzó képzés.

„A programot izgatottan vártam. Rengeteg félelem, de nagy kíváncsiság is volt bennem, hogy mit is kaphatok a képzéstől. A lányom nemsokára 14 éves lesz. 
Az első napon elhangzottak érzelmileg nagyon megérintettek. Újra felidéződött bennem mindaz, amin keresztülmentem. Mennyi küzdelem vezetett a diagnózisig a lányom két és féléves korában… Mennyire egyedül voltam a kérdéseimmel, kétségbeesésemmel nagyon sokáig… És az azt követő időszakok, hogyan és hol vezettek az elfogadásig, amit eleinte egyetlen körülöttem lévő embertől sem kaptam meg, miközben szülőként kifejezetten negatív megítélésben volt részem, a társadalom perifériájára szorultam… Aztán hogyan váltam együttműködő partnerré, másoknak is segíteni tudó emberré… Ez a nap azt mondta el számomra, hogy a lányomat jól támogatom. Itthon, a közvetlen környezetében is és az bennünket körülvevő világban is. A jövőbeli életútját pedig a jelenlegi állapotához mérten reálisan látom. A gyermekemmel való harmonikusabb kapcsolatot erősítette bennem az előadó és az elhangzottak. 

A második és harmadik napon a jogi tartalmú előadás ismét felzaklatott, hasonlóképpen a múlt felidéződései miatt. De a harmadik nap végére sokkal világosabban, tudatosabban láttam a jövőben rám váró feladatokat, és készen álltam elfogadni azokat.

A képzésen részt vevő személyek megismerése, szerepvállalása, a rátalálás a sorstársi közösségre lélekben megerősített. Sok kimondatlan és kimondhatatlan félelemtől, szorongástól szabadultam meg.

Mind érintett szülőként, mind a helyi szülői szerveződés tagjaként sokat beszélgettem a többi résztvevővel. Mindannyian nagy jelentőségűnek érezzük a képzést. Szeretnének még többet tudni, a kiskorú és az időskorú érintettekkel kapcsolatosan is. Szolnokra vagy környékére “lehozott”, tanyán vagy kistelepülésen elszigetelten, vagy bentlakásos otthonban ugyan, de szakszerű speciális ellátást nélkülözve élő érintettek és családjaik, nevelőik, gondozóik “információéhesen” várják a lehetőséget. Örülök, hogy az Autisták Országos Szövetsége által megvalósított szolnoki képzés is egy tudni és tenni vágyó közösséget formált.”

Mónika

 

„Feleségemmel együtt vettünk részt a szolnoki képzésen. Az előadóktól nagyon sok hasznos jogi és fejlesztési információt kaptunk. Reméljük, lesz még hasonló képzés. Köszönjük a szervezők és az előadók munkáját!”

Attila

A Felnőtt Fogódzó képzésekre további helyszíneken is várjuk a szülőket, hozzátartozókat, segítőket. Kérjük az érdeklődőket, kövessék az AOSZ honlapját, ahol mindig tájékozódhatnak aktuális képzéseinkről.

A legközelebbi Felnőtt Fogódzó Sopronban lesz 2018. június 7-8-9-én. A részletekről és a jelentkezésről honlapunkon tájékozódhatnak IDE KATTINTVA.