Zánkai nyaralás

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Zánkán, a volt úttörőtáborban, június 22-26 között fogyatékos gyermeket nevelő családoknak szervezett tábort, amelynek költségeit a minisztérium állta.

Egyesületünktől 50 fő (autista családok) nyaralhatott a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumban. Szervezésre sajnos, rövid határidőt kaptunk (két munkanapot), ezért körlevélben postai úton nem tudtuk értesíteni a tagokat. Telefonáltunk, illetve interneten tettük közzé ezt a hirtelen jött lehetőséget. Autista kisfiammal együtt én is a nyaralók között voltam, és szeretném pár sorban leírni az ott tapasztaltakat. Június 22-én érkeztünk Zánkára, az ellátás, az elhelyezés és a tisztaság kifogástalan volt. Rengeteg változatos programmal tették színesebbé az ott tartózkodásunkat. Csak néhány ezek közül: hajókirándulás, sportversenyek, kézműves-foglalkozás, mozi és a gyermekek nagy örömére a vízi csúzdázás.

Együtt ünnepeltük Zánka 30 éves évfordulóját, s együtt szeltük fel a születésnapi tortát. A fellépő sztárok, majd az esti csodálatos tűzijáték felejthetetlenné tette az ott töltött utolsó estét, és ezt talán nemcsak a saját nevemben, hanem az ott nyaraló közel 400, fogyatékkal élő ember nevében is állíthatom.

Köszönetet kívánok mondani az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőség

Minisztériumának és külön Horváth Péter úrnak a nyaralási lehetőségért, valamint a zánkai tábor valamennyi munkatársának a szívélyes fogadtatásért.

A zánkai vezetéssel karöltve petíciót fogalmaztunk, amelyben kértük a minisztériumot, hogy jövőre is rendezze meg az Egyenlő esélyek zánkai táborát. Nagyon remélem, kérésünk meghallgatásra talál, és ez a nyaralási forma hagyománnyá válik. Így több, nehéz helyzetben élő sérült és családja kapna lehetőséget néhány napi pihenésre és kikapcsolódásra.

Penyák Valéria

Kirándulásokhoz 
November végére elkészül az első olyan kiadvány, amely a fogyatékkal élők igényeit figyelembe vevő turisztikai ajánlatokat gyűjti össze. A Dr. Poligon Kft. által elindított kezdeményezéshez csatlakozva az Accor-Pannonia Hotels Rt. magyarországi és szlovákiai szállodáiban 50 százalékos árkedvezményt ad azoknak a magyar vendégeknek, akik kerekes székkel közlekednek, illetve a vakoknak és gyengén látóknak és hozzátartozóiknak.

(Forrás: Magyar Nemzet)